Događaji

prvak u windsurfingu

Robby Naish: Hrvatska je raj za sportove na vodi

Robby Naish: Hrvatska je raj za sportove na vodi
Tomislav Moze / Red Bull Content Pool

Nakon što je obišao Zadar, Split i plažu Zlatni rat na Braču, Robby Naish impresioniran je hrvatskim ljepotama i smatra da naša zemlja ima veliki potencijal za sportove na dasci.

Sa svoje 24 titule prvaka svijeta u windsurfingu, kao i više od 150 pobjeda na međunarodnim natjecanjima, Robby Naish definitivno je jedna od najvećih legenda sportova na vodi.

Ovaj američki 60-godišnji surfer s Havaja u karijeri je osvojio sve što se može osvojiti, a sudjelovao je i u razvoju brojnih različitih disciplina surfanja, poput windsurfinga, kiteboardinga, stand up paddlinga, foilinga i wing foilinga.

Zato je mnogo zanimanja među domaćim zaljubljenicima u sportove na dasci izazvalo njegovo predavanje na Sunset Sports Media Festivalu u Zadru gdje je Robby objasnio tajne svoje 40 godina duge karijere.

- Nemam trenera niti workout-rutinu osim one da svako jutro popijem kavu, Red Bull i vitamine, a zatim odem na vodu baviti se sportom za koji je taj dan pogodna prognoza

Također, velik je interes bio i za autograme koje je Naish dijelio u Splitu u Wave Shopu gdje su se okupili surferi iz nekoliko gradova Hrvatske.

- Moja obiteljska tvrtka izrađuje daske za surfanje od 1979. godine. Osamdesetih su bile posebno popularne ručno rađene daske i slali smo ih s Havaja u različite dijelove svijeta. Danas ih drže na zidovima kao posebnu vrijednost. Jednu takvu je imao jedan momak ovdje. To je bila daska od njegovog tate, dobio ju je od mene u Njemačkoj prije mnogo godina i sada ima i moj autogram," kaže Robby Naish koji se nakon druženja sa splitskim fanovima uputio prema plaži Zlatni rat kod Bola na Braču.

Riječ je o jednoj od najljepših šljunčanih plaža na našoj obali, svima prepoznatljivoj po svojoj jedinstvenoj vizuri. Tamo se Naish družio s lokalnim sportašima koji treniraju za Olimpijske igre u Parizu, a cijelo okruženje ostavilo je na njega odličan dojam

- Zlatni rat je stvarno super, pješčani poluotok s bistrom vodom. Vjetar možda nije bio super snažan, ali bilo je to odlično iskustvo i moram se ovdje vratiti!

Svima onima u Hrvatskoj koje privlače sportovi na dasci, Robby poručuje da se obavezno okušaju

- Ovo je definitivno raj za vodene sportove! Ako si iz Hrvatske i želiš ući u svijet surfanja, mogu ti samo reći da trebaš to napraviti. Ovdje ima toliko obale. Nema gužve i možeš uvijek brodom pronaći mjesto gdje nema baš nikoga. To je sjajan način za pogled na vlastitu zemlju iz drukčije perspektive. Treba iskoristiti prirodne ljepote koje imate ovdje.

Naish je do Hrvatske stigao dugim putovanjem s Havaja, a nakon vikenda provedenog na našoj obali jedva čeka ponovo se vratiti.

- Dva dana u Hrvatskoj definitivno nije dovoljno. Morat ću pronaći više vremena za ovu zemlju. Ima toliko toga za vidjeti. Kroz vožnju brodom od Splita do Brača prolaziš pokraj toliko prelijepih otoka i zaljeva. Potencijal za sve sportove s daskom je velik, a prije svega za SUP i wing foiling. Tu je više od tisuću otoka, a hrvatska obala je jedno prelijepo okruženje koje ima mnogo različitih lica.

Za kraj, prije nego se uputio nazad na Havaje, Robby je domaćim surferima koji se pripremaju za natjecanja u raju za surfere, na plaži Zlatni rat u Bolu na Braču, otkrio na koji način pristupa sportu kojim se bavi više od četiri desetljeća:

- Za mene je svaki dan proveden na vodi dobar dan. Bez obzira na to što radiš, čak i ako se samo kupaš u moru, svejedno je to dobar dan!

 


Reci što misliš!