Događaji

stigla i ministrica Vučković

U centru za kreativne industrije održan panel o brojnim izazovima plave i zelene ekonomije

U centru za kreativne industrije održan panel o brojnim izazovima plave i zelene ekonomije
Dino Stanin/PIXSELL

Održiva poljoprivreda i ribarstvo bila je tema konferencije u Zadru koja je okupila stručnjake iz obaju područja, a skupu je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Razgovaralo se o brojnim izazovima plave i zelene ekonomije te što poduzeti kako bi se na njih što učinkovitije odgovorilo u skladu s principima održivosti.

Centar za kreativne industrije: Otvorenje konferencije "Održiva poljoprivreda i ribarstvo" Centar za kreativne industrije: Otvorenje konferencije "Održiva poljoprivreda i ribarstvo"

Zaštita domaćih resursa, povećanje ekološke proizvodnje, održivost poslovanja, prilagodba zakonskim aktima – izazova je mnogo, a učinkoviti odgovor na sve njih nemoguć je bez suradnje cjelokupne zajednice. Ivan Birkić, predsjednik Udruženja ribarstva HGK skreće pozornost na zakonski okvir:

- Cijela ta lepeza zakonskih odrednica, uredbi, preporuka, direktiva nas koči u svemu tome i smatramo da EK treba biti fleksibilnija i da nas mora uvažavati kao faktor.

Zadarska županija kao najribarskija županija u čijem je zaleđu i najekološkije mjesto Nadin, primjer je dobre prakse u ulaganju u plavu i zelenu ekonomiju.

Do sada je ugovoreno projekata u vrijednosti 121 mil eura pri čemu je 104 milijuna već isplaćeno , kad se tome dodaju plaćanja vezana za izravne potpore iz jamstvenog fonda i nacionalne potpore onda ukupni iznos premašuje 200 milijuna eura. Ono u što još jače treba ulagati je, kako to kaže Rade Bobanović iz Udruge vinara – sinergija

- Ovo je nova destinacija poslijeratna koja se prepoznaje sve više i više u ekološkom ozračju, ali se ne propoznaje u sinergiji – ugostiteljstvo -turizam i proizvodi koje radi ruralni prostor. Naša je namjera da evo i ovom porukom danas kažemo - gospodo u sinergiji živimo zajedno i stvorimo to, a mi smo oni koji rade izvrsno i još rade bio-ekološki.

I ministrica poljoprivrede Marija Vučković skrenula je pozornost na potrebu promjene samog doživljaja poljoprivrede i s tim u vezi načina upravljanja.

- Smatramo da je preduvjet za naš rad i da bismo doista na djelu, a ne u priči, radili na održivosti sveukupnoj ekonomskoj, socijalnoj, okolišnoj, zelenoj, onda trebamo najprije uspostaviti jedno partnerstvo između poljoprivrednog i ribarskog sektora i društva.

To znači objektivna analiza podataka i širok otvoren dijalog – zaključila je ministrica Vučković dodavši kako je upravo zbog toga veseli održavanje konferencija poput ove u Zadru.

 


Reci što misliš!