Događaji

terenska nastava

Polaznici ratne škole Ban Josip Jelačić posjetili sjedište Zadarske županije

Polaznici ratne škole Ban Josip Jelačić posjetili sjedište Zadarske županije

U sklopu redovitog programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ, polaznici 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ posjetili su u ponedjeljak sjedište Zadarske županije, a župan Božidar Longin upoznao ih je s potencijalima i razvojnim mogućnostima regije.

"Luka Gaženica najbolja je luka svoje vrste u Europi, a Zračna luka Zadar zbog blizine i odličnog položaja također svake godine bilježi sve bolje rezultate. Zona od Bibinja do Zemunika prostire se na  tisuću hektara razvojno povoljnog zemljišta, koje bi bilo savršeni nastavak razvojnih planova Zadra i županije", rekao je Longin.

Istaknuo je da su novi putnički terminal i pista za slijetanje najvećih aviona u kombinaciji s home port luke Gaženica nova perspektiva gospodarskoga razvoja zadarske regije.

Uza sve to, tu su i strateški projekti razvoja ribarske i pomorske infrastrukture, aglomeracije i vodovodizacije, dodao je.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Zadra Ante Ćurković govorio je o sinergiji u zajedničkim projektima Grada i Županije.

"Završetak Domovinskog rata, osim mnogih otvorenih rana, dao nam je i mogućnost za novi gospodarski uzlet i najkvalitetniju perspektivu na nacionalnoj razini. Urbanom revitalizacijom vojarne smo postupno pretvorili u nove, moderne prostore namijenjene zajednici. Od 2013. realizirali smo više stotinu europskih projekata, zbog čega je Zadar na vrhu ljestvice korištenja EU sredstava", podsjetio je Ćurković.

Polaznike 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ zanimalo je kakva je vizija županije s obzirom na brojnost vojnih objekata na njenom području, česta prelijetanja zrakoplova i prisutnost vojske u regiji.

"Vojna se pista produžuje za 700 metara, a proširenjem civilne piste moći ćemo povećati broj letova iz cijelog svijeta. Osim turizma i poljoprivrede, promet je još jedna strateška silnica naše budućnosti. U projektiranju je nova željeznička infrastruktura, koja će na novu razinu podići pristupačnost i gospodarski profil naše županije, kazao je župan. Naglasio je da Zračna luka Zadar cijele godine može biti na raspolaganju i vojnoj i civilnoj zajednici.

Predavanje na temu „Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu“ održao je general pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu HV-a.

U 25. naraštaju Ratne škole 15 je polaznika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

 


Reci što misliš!