Događaji

#sretan završetak

Četiri hrvatska para s usvojenom djecom sletjeli u Ljubljanu

Četiri hrvatska para s usvojenom djecom sletjeli u Ljubljanu
Emica Elvedji/PIXSELL

Četiri hrvatska para i četvero njihove posvojene djece iz DR Konga doputovali su u subotu zrakoplovom iz Zambije u Ljubljanu odakle im je osiguran prijevoz do Zagreba, potvrdio je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Dočekali su ih veleposlanik RH u Sloveniji i predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, kako bi ponudile podršku i pomoć, posebice za djecu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Od prvog dana nadležno Veleposlanstvo RH u Pretoriji, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a i cijelom diplomatskom mrežom pružalo je pomoć pri povratku hrvatskih državljana, istaknuo je MVEP.

"Zahvaljujemo i međunarodnim partnerima, osobito Delegaciji EU-a u Lusaki na pomoći. Hrvatska Služba vanjskih poslova nastavlja profesionalno izvršavati svoj posao i pomagati u okviru svojih nadležnosti hrvatskim državljanima diljem svijeta", navodi se u priopćenju.

Oslobođeni optužbi

Četiri hrvatska para u četvrtak su oslobođena na Visokom sudu u Ndoli u Zambiji pošto je sutkinja utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju djece lažni.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u četvrtak da oni u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inozemna sudska odluka, djeca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

"Što se tiče postupka u Hrvatskoj, njima je priznata strana sudska odluka, djeca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani i, što se tiče toga, ne može im se to osporavati", rekao je Malenica.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su potkraj prošle godine u Zambiju kako bi preuzeli djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.


Reci što misliš!