Događaji

u katedrali

Duhovsko bdjenje i susret članova crkvenih pokreta Zadarske nadbiskupije

Duhovsko bdjenje i susret članova crkvenih pokreta Zadarske nadbiskupije
Iva Pejković

Uoči svetkovine Duhova, Bdjenje započinje svečanim misnim slavljem, a potom će se održati euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Duhovsko bdjenje i susret članova crkvenih pokreta Zadarske nadbiskupije u subotu, 27. svibnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. To Duhovsko bdjenje kao susret članova crkvenih zajednica, pokreta i udruga djelatnih u Zadarskoj nadbiskupiji, baš na uočnicu Duhova na tako organizirani način održava se prvi put u zadarskoj prvostolnici.

Susret organizira Povjerenstvo za laičku duhovnost, crkvene zajednice i pokrete Zadarske nadbiskupije i ima više dimenzija svoga slavlja.

Naime, katedrala je majka svih crkava u jednoj mjesnoj Crkvi i simbol zajedništva svih vjernika u Nadbiskupiji. U tom kontekstu, providonosno je da se taj susret zajednica podudara s datumom godišnjice posvete zadarske katedrale, koja se obilježava 27. svibnja svake godine.

Ovoga 27. svibnja je 738. godišnjica posvete zadarske katedrale sv. Stošije. Obnovljenu zadarsku katedralu podignutu na temeljima ranokršćanske bazilike iz 4. st. posvetio je zadarski nadbiskup Lovro Periandar 27. svibnja 1285. godine.

Također, u duhu skorog sjećanja na 20. godišnjicu pohoda sv. Ivana Pavla II. Zadru (9. lipnja 2003.), susret crkvenih zajednica i pokreta u zadarskoj katedrali predstavlja i zahvalni spomen zajedništva i prizor podsjećanja na susret s Velikim Papom Woytilom, koji je upravo u sjeni zadarske katedrale, predvodeći Slavlje šestog časa na Forumu, za svog pohoda Zadru pohvalio djelo Nove evangelizacije u Zadarskoj nadbiskupiji i angažman vjernika laika. Bogatstvo crkvenih zajednica bilo je specifično vidljivo i za njegovog pohoda, kada su Papu, svatko u majici prepoznatljive boje svoga pokreta i s prikladnim transparentima, bili pozdravili članovi različitih crkvenih zajednica.

Ivan Pavao II. bio je u Zadru na duhovski ponedjeljak 2003. i blagdan Marije, Majke Crkve, koja je bila s apostolima upravo na svetkovinu Duhova, dan koji se naziva Rođendanom Crkve.

U svom nagovoru pred 120 000 ljudi na Forumu, Ivan Pavao II. 2003. u Zadru je poručio: “Raduje me spoznaja da je Zadarska nadbiskupija prošlih godina doživjela procvat i višestruki rast raznovrsnih oblika zalaganja i apostolske djelatnosti vjernikâ svjetovnjakâ. Od Marije, draga braćo i sestre, naučite biti vjerodostojni svjedoci i velikodušni apostoli, pružajući svoj doprinos velikom djelu Nove evangelizacije. I uvijek imajte na umu da pravi apostolat kao preduvjet traži osobni susret s Isusom, živim Gospodinom”.

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju, 28. svibnja, svečano koncelebrirano slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Za vrijeme te mise, nadbiskup Zgrablić će podijeliti sakrament svete potvrde krizmanicima katedralne župe sv. Stošije i zadarske župe sv. Šime.