Događaji

Lajk, share, cringe...

Anglizmi, anglizmi! Jesu li mladi više nego ikad kreatori jezika?

Anglizmi, anglizmi! Jesu li mladi više nego ikad kreatori jezika?
Iva Pejković

Lajkanje, shareanje, event, cringe... Jesu li mladi danas više nego ikad kreatori jezika, s obzirom da se koriste anglizmima? Bili smo na panel raspravi u sklopu STEM tjedna u Zadru.

Na panelu Anglizmi - govor nove generacije sudjelovali su će Sven Marcelić, izv.prof.dr.sc. - Sveučilište u Zadru te prof. Anita Štimac i Ivana Perić iz Osnovne škole Petar Preradović. 

Poveo se razgovor o medijskoj i informacijskoj pismenosti. Prof. Štimac osvrnula se na iskustvo rada u Velikoj Britaniji. Kaže kako se i sama trudi obogaćivati rječnik, a posebno je svjesna koliko djeca od nas upijaju i to je velika odgovornost.

Svidio joj se način obrazovanja u Engleskoj.

- Naravno, nigdje nije idealno. U nastavi matematike teško je posvetiti se posebno svakom djetetu. Škola i matematika su život, smatra Štimac.

Kritičko mišljenje sve je više u fokusu stručnjaka i odgojno obrazovnih djelatnika.

Sociolog Sven Marcelić kaže kako primjećuje sve veću mobilnost mladih. Posebno studenata.

- Često su to studenti koji idu u Italiju, Njemačku, itd.,ali engleski je uvijek jezik komunikacije na "vrhu". Danas su mladi puno globalniji nego prije, a popularna kultura dostupna je na engleskom jeziku (yputube, netflix) Neminovno je da se služe anglizmima.

Jednako tako razvoj tehnologije utjecao je na promjene u jeziku, izrazi koje svi koristimo, dvd, usb stick i sl.

Mediji potpomažu u promociji anglizama, čulo se na panelu. Nestaju razlike između razgovornog, neformalnog i službenog narativa. Jezikoslovci se više nego ikad bave prijedlozima za anglizme.

A koliko ih koristite vi?

O STEM TJEDNU

STEM tjedan je zamišljen kao središnja aktivnost, u sklopu projekta „darZa sySTEM - STEMiziraj se!", za popularizaciju STEM vještina i znanja za djecu i mlade svih uzrasta, ali i za sve građane grada Zadra. Uz bogat program, na preko 40 radionica i aktivnosti kroz 7 dana, moći će se vidjeti na koji način se mogu koristiti znanja i vještine iz STEM područja, s ciljem promocije, popularizacije i približavanja STEM-a široj javnosti.


Reci što misliš!