Događaji

radionica i konferencija

Norveška iskustva u uzgoju lososa mogu se prenijeti na uzgoj riba u zadarskom akvatoriju

Norveška iskustva u uzgoju lososa mogu se prenijeti na uzgoj riba u zadarskom akvatoriju

Na Sveučilištu u Zadru danas su s radom počeli radionica i konferencija “COoperation for the ADVancement of Aquaculture in Norway and Croatia – COADVANCe”

Na Sveučilištu u Zadru danas su s radom počeli radionica i konferencija “COoperation for the ADVancement of Aquaculture in Norway and Croatia – COADVANCe”,  koju zajednički organiziraju Sveučilište u Zadru i Arktičko Sveučilište u Norveškoj (UiT), a cilj im je obraditi teme vezane uz izazove u razvoju održive akvakulture.

Fokus će biti na smanjenju utjecaja akvakulture na okoliš, prevenciji bolesti i poboljšanju dobrobiti riba te integriranom upravljanju obalnim područjem.

Na otvaranju u Svečanoj dvorani sudionike su pozdravili zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif, prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić i pročelnik UO za more i turizam  Zadarske županije Krešimir Laštro.

Pročelnik Penezić zahvalio im je na dolasku u Zadar i prilici da lokalni dionici čuju nešto o iskustvima najrazvijenije zemlje u području ribarstva i uzgoja ribe.

- Osim dobrobiti koje radionica pruža svim polaznicima kroz izlaganja brojnih stručnjaka iz cijeloga svijeta, postoje i suptilnije, teže definirane, ali zato nešto dublje koristi koje proizlaze iz društvene interakcije s kolegama uživo, s čime se ni jedna druga interakcija ne može mjeriti.

Na Sveučilištu u Zadru danas su s radom počeli radionica i konferencija “COoperation for the ADVancement of Aquaculture in Norway and Croatia – COADVANCe” Otvorena konferencija COoperation for the ADVancement of Aquaculture in Norway and Croatia

Siguran sam da će projekt COADVANCe stvoriti čvrst okvir za buduću dugoročnu suradnju između Hrvatske i Norveške u cilju postizanja održivog rasta akvakulture kao jedne od vodećih i najbrže rastućih industrija u svijetu. Suradnja s Norveškom je svakim danom sve jača i nadam se da će se takav razvoj suradnje nastaviti iu narednim godinama, rekao je Penezić.

Jedna od svrha projekta je utvrditi kako Hrvatska i Norveška mogu doprinijeti povećanju kapaciteta održive akvakulture, učeći iz svojih zajedničkih iskustava, implementirajući nove inovativne i pametne tehnologije i ideje te unapređujući plave vještine u obje zemlje.

- Ovo je prva aktivnost projekta u kojoj će stručnjaci iz Hrvatske i Norveške razmijeniti iskustva i dati nove ideje za unaprjeđenje akvakulture u Hrvatskoj i općenito.

Norveška je svjetski lider u proizvodnji lososa, mi uzgajamo vrste karakteristične za Mediteran, ali njihova tehnologija se može kod nas primijeniti kako bi došlo do povećanja proizvodnje u Hrvatskoj.

Spremni smo učiti nove tehnologije i primijeniti ih u našoj akvakulturi, rekao je izv. prof. dr. sc. Ivan Župan s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

 


Reci što misliš!