Događaji

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar

Gradom će odzvanjati pjesma vrsnih zboraša, ove godine u spomen na maestra Doličkog

Gradom će odzvanjati pjesma vrsnih zboraša, ove godine u spomen na maestra Doličkog
Željko Karavida

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar u svome trinaestom izdanju održat će se od 25. do 28. svibnja.

Na svečanom otvorenju u četvrtak, 25. svibnja u 20 sati u crkvi sv. Krševana, nastupa Vokalni ansambl Brevis iz Osijeka pod ravnanjem dirigentice Antoanete Radočaj-Jerković, jedan od najuglednijih hrvatskih pjevačkih zborova o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade, umjetnički projekti i suradnje te koncertna gostovanja po cijelom svijetu, uz osvajanje najsjajnijih odličja na natjecanjima u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Rusiji, Kanadi, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i drugdje.

Zadar, 190512.
U Zadru se u protekla tri dana odrzavalo natjecanje zborova. Veceras se u HNK Zadar odrzala dodjela nagrada zlatni, srebrni i broncani Cikin krizic, te diplome, nakon cega je slijedilo kratko natjecanje za Grand prix (nagrada Grada Zadra u Dodjelom nagrada završeno 8. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Zbor je nastupio u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama: Carnegie Hall u New Yorku (2013.), Velika dvorana Filharmonije u Sankt Peterburgu (2016.) i Sydney Opera House u Sydneyu (2017.).

Natjecateljski dio odvija se također u crkvi sv. Krševana, u petak, 26. 5. od 18 do 21, te u subotu, 27. 5. od 11:30 do 13:30 sati, a uz to će se održati promenadni nastupi zborova: u petak od 19 do 21 na Morskim orguljama, a u subotu od 12 do 14:30 na Narodnom trgu i Forumu.

Završna priredba i dodjela nagrada je u subotu u 20 sati u crkvi sv. Krševana.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Ovogodišnje Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova održava se u spomen na maestra Antuna Doličkog (1935. – 2022.), zborovođu, pedagoga, skladatelja i organizatora glazbenoga života, dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja i predsjednika Međunarodnog prosudbenog povjerenstva Natjecanja.


Reci što misliš!