Događaji

malac genijalac

Na Državnom natjecanju u mentalnoj aritmetici Zadrani ubrali četiri medalje

Na Državnom natjecanju u mentalnoj aritmetici Zadrani ubrali četiri medalje

Četiri medalje stigle su u Zadar malcima iz zadarske škole Malca Genijalca, od čega dvije zlatne!

Proteklog vikenda, u nedjelju, 21. svibnja 2023. godine, održano je 2. Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici škola Malac Genijalac. Sudjelovalo je oko 200 djece iz cijele Hrvatske, natjecanje je održano na Sveučilištu Sjever u Varaždinu koje je bilo i partner ovog projekta.

Četiri medalje stigle su u Zadar malcima iz zadarske škole Malca Genijalca, od čega dvije zlatne!

Pismeni dio:
Cvita Baljak - 1. mjesto
Mikula Jordan - 2. mjesto

Mentalno računanje (Anzan):
Matea Pirović - 1. mjesto 
Mikula Jordan - 3. mjesto

Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici škola Malac Genijalac Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici škola Malac Genijalac

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode radnje mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka.

Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću koje vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte.

Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja (pribrajanja i oduzimanja) i nekoliko brojeva u jednoj sekundi!

Mentalna matematika (kategorija Super Um) je namijenjena za djecu od 10 do 17 godina, a oni mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu. Nažalost, naše natjecateljice u ovoj kategoriji nisu mogle sudjelovati ove godine iz osobnih razloga, a polagali smo velike nade u njih.

Na otvorenju natjecanja govor je održala organizatorica, Ines Slunjski, a osim brojnih sponzora, natjecanje je podržao i grad Varaždin uz pročelnicu Upravog odjela za društvene djelatnosti Danijelu Vusić, ali i Varaždinska županija sa županom Anđelkom Stričakom koji je i službeno otvorio natjecanje.

Nitko nije otišao praznih ruku zahvaljujući brojnim sponzorima - Profil Klett, Radio Sjeverozapad, GRK klesarstvo, Cvjećarnica Orhideja Sračinec, Alpha M, Copy centar Manuela, KMT bio cosmetics, Bomark ambalaža, Terme Sveti Martin, Auto Futura, Bobi flips, Gentleman Creative Agency, OPG Fabijan Kolačko, Desyre, Magma, Just bounce napuhanci, dr. Meyer, Best time photo studio, Galon vode, Hotel Varaždin, restoran CBS te Katarinska Zrinski izdavačka kuća.

Zadarski Malci su opet iskazali svoje znanje i vještine, a svi smo vrlo ponosni na njih!
 


Reci što misliš!