Događaji

#aktualno

Medicinska škola Ante Kuzmanić Zadar domaćin sajma "Moj posao - specijalizirani sajam"

Medicinska škola Ante Kuzmanić Zadar domaćin sajma
Novi radio Zadar

Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar domaćin je sajma "Moj posao – specijalizirani sajam" koji će se održati u utorak 23. svibnja od 11 do 15 sati u Zadru.

- Cilj sajma je predstavljanje poslodavaca u sektoru zdravstva, te upoznati poslodavce s učenicima i učenike s tržištem rada. Poslodavci su ovaj sajam prepoznali kao odličnu priliku za stupiti u kontakt sa učenicima završnih razreda. To su uglavnom poslodavci koji su već uključeni u proces obrazovanja tih istih učenika jer oni kad njih obavljaju praktični dio nastave, istaknula je Elma Filipović Majica, koordinatorica programa Medicinska+ u sklopu kojega se provodi Sajam.

Uz upoznavanje poslodavaca, učenici će se moći informirati o mogućnostima zapošljavanja i karijeri u zdravstvu.

Neki od poslodavaca koji se očekuju da će se predstaviti na Sajmu su Opća bolnica Zadar, Psihijatrijska bolnica Ugljan,Ortopedska bolnica Biograd, domovi za stare i nemoćne, Poliklinika Akropolis, Klinika za fizikalnu terapiju Fizio vita d.o.o., MEDIS Adria d.o.o., Hrvatski zavod za zapošljavanje.

- Ovo je već treći sajam po redu i mi vidimo kako rastemo jer se svake godine sve više novih izlagača. I kod naših učenika vidimo sve veći interes jer je i njima vrlo interesantno razgovarati sa budućim poslodavcima. Povratne informacije s obje strane su odlične. Sam sajam izgleda tako da u dvorani imamo štandove koji su već osigurani za svakog poslodavca na kojima će se oni učenicima predstaviti različitim brošurama i materijalima. No ipak mislim kako je najvažnija ta usmena komunikacija, rekla je ravnateljica škole Anita Basioli te dodala kako učenici mogu postavljati poslodavcima razna pitanja od toga kolika je plaća, koliko ima godišnjeg odmora do toga imaju li pravo na stipendije i slično.

Na pitanje kakva je situacija kod pronalaska posla u medicinskoj struci (izuzev liječnika) Basioli kaže kako fluktuacija ima ne samo u našoj županiji, nego i na razini cijele države.

Mi upravo kroz projekt Medicinska+ provodimo i jedno istraživanje i radimo ankete – kamo naši učenici odlaze nakon završene srednje škole. I moramo se pohvaliti kako jedan veći postotak, oko 80 % njih ide dalje na Sveučilište. Medicinske sestre i tehničari odlaze na Visoku školu za sestrinstvo, i naši fizioterapeuti se također upućuju dalje na visoke škole.

- Ovom prilikom želim naglasiti kako ćemo i sljedeće godine upisati tri razreda sestara i jedan razred farmaceuta. Nedostatak je farmaceutskih tehničara tržištu no o poslodavcu i njegovim mogućnostima ovisi koliko ih može zaposliti. U gotovo svim ljekarnama u Zadru rade naši učenici, a u posljednje vrijeme nas kontaktiraju i privatne ljekarne. Ono što nas jako veseli je to da iz naše županije, učenici koji kod nas završavaju školu ne odlaze vani, kazala je Basioli.

Zadarska Medicinska škola regionalni je centar kompetentnosti za područje pet županija, Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Ličko-senjske i Zadarske.

Kroz projekt Medicinska+ želi se pridonijeti modernizaciji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prilagođenog potrebama gospodarstva uz poticanje inkluzivnosti.


Reci što misliš!