Događaji

13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Nastupaju zborovi iz sedam zemalja, među njima po prvi put i dva zadarska zbora

Nastupaju zborovi iz sedam zemalja, među njima po prvi put i dva zadarska zbora
Željko Karavida

Koncert jednog od najuglednijih hrvatskih zborova, osječkog Vokalnog ansambla Brevis, otvorit će u crkvi Sv. Krševana u četvrtak 25.5. 13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar.

Do nedjelje 28.5. će u gradu boraviti 300-injak zborskih pjevačica i pjevača iz Hrvatske i još 6 zemalja, rečeno je na konferenciji za novinare Koncertnog ureda Zadar.

Natjecanje koje se u Zadru bijenalno održava u cilju poticanja razvoja amaterskog zborskog pjevanja, ove se godine odvija u spomen na nedavno preminulog zadarskog glazbenog pedagoga i skladatelja maestra Antuna Doličkog. 13 zborova natjecat će se u tri kategorije: mješoviti zborovi, ženski ili muški te vokalni ansambli. 

- Iz ostalih zemalja tu su zborovi iz Češke, DR Kongo, BiH, Slovenije, Angole te s Kosova, a ove godine imamo i dva zadarska zbora koji će braniti naše boje, ne sjećam se da su ikada nastupala dva zadarska zbora, to će biti HGPD Zoranić i Mješoviti zbor Glazbene škole Blagoje Bersa, kazao je umjetnički voditelj natjecanja Tomislav Košta.

Natjecateljski dio manifestacije odvijat će se u crkvi poznatoj po posebnoj akustici prikladnoj za zborske izvedbe - Sv. Krševanu. Ulaz je besplatan, a posebno atraktivan dio za građane svakako će biti promenadni nastupi zborova koji će se odvijati na Forumu, Pozdravu suncu te na Narodnom trgu, od četvrtka do nedjelje.

Tko će biti dobitnici Zlatnog, Srebrnog i Brončanog križića opatice Čike kao i Velike nagrade Grada Zadra odlučit će međunarodno prosudbeno povjerenstvo - najavili su na konferenciji za novinare predsjednica Upravnog vijeća Natjecanja Nela Šarić, umjetnički voditelj Natjecanja Tomislav Košta i ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković, piše Radio Zadar.

Više o detaljnom programu 13. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar na službenim stranicama.


Reci što misliš!