Događaji

"darZa SySTEM - STEMiziraj!"

Dukić: Dolazi novo vrijeme, budućnost, nove tehnologije, a ovo je način da pripremimo djecu

Dukić: Dolazi novo vrijeme, budućnost, nove tehnologije, a ovo je način da pripremimo djecu
Ante Gudelj

U sklopu projekta "darZa SySTEM - STEMiziraj!" počeo je STEM tjedan, zamišljen kao središnja aktivnost ovog projekta uz bogat program - preko 40 radionica kroz 7 dana.

Djeca i mladi u ovom će tjednu moći naučiti na koji se način mogu koristiti znanja i vještine iz STEM područja. Ova će im znanja služiti kao priprema za budućnost, kaže gradonačelnik Branko Dukić, prenosi Radio Zadar.

- Grad Zadar već dugi niz godina brine o darovitoj djeci. Cilj je učenje kroz STEM vještine i uključiti što veći broj djece. Kroz ove projekte želimo se približiti najmlađima - opremati vrtiće i pripremati određene pilot projekte. Dolazi novo vrijeme, budućnost, nove tehnologije - a ovo je način da djecu pripremimo za drugačiji život nego što smo mi imali, rekao je gradonačelnik.

Radi se o projektu za koji je Zadarska županija dobila najviše sredstava u posljednjih 30 godina, naglasio je pročelnik Odjela za odgoj i školstvo, Joso Nekić. Dodaje kako mu je iznimno drago da su u projekt uključene sve gradske škole i pet škola iz Zadarske županije. Namjera, kaže, nije da sudjeluju samo daroviti učenici, nego da sudjeluju svi učenici.

- U sklopu STEM tjedna imamo dvije filmske projekcije - dokumentarni film "Greta" i igrani film "Hidden figures". Također, dva panela u petak koja se tiču teme "Inovation and education". Sve radionice baziraju se na matematici, fizici, kemiji, kazao je Koordinator projekta Borut Gatara. 

Najvažnije, naglašava predsjednik Udruge Robotic - Anto Marjanović - je da je djeci i mladima zanimljivo:

- Djeca se igraju, jako im je zanimljivo. Nevjerojatno su znatiželjni i lako otkrivaju svijet programiranja.

STEM tjedan je kojom se nastoji promovirati aktivnosti kojima se bave kreativni i vrijedni mladi ljudi i djeca koji su odlučili zakoračiti u svijet STEM-a.


Reci što misliš!