Događaji

umor, problemi s pamćenjem i koncentracijom

Nevidljivi simptomi najveći izazov kod oboljelih od multiple skleroze

Nevidljivi simptomi najveći izazov kod oboljelih od multiple skleroze
Shutterstock

Kod više od 76 posto oboljelih od multipla skleroze nevidljivi simptomi najveći su izazov s kojim se susreću, pokazuje anketa koju je objavio Savez društava multiple skleroze Hrvatske, ističući da su tri najčešća simptoma - umor, problemi s pamćenjem i koncentracijom te obamrlost.

Anketa "Nevidljivi simptomi i MS" provedena je među 857 oboljelih, a 77,13 posto oboljelih izjasnilo se da nevidljive simptome osjeća svakodnevno, priopćio je u ponedjeljak  Savez društava multiple skleroze Hrvatske (SDMSH).

Nevidljivi simptomi su kod 33,02 posto oboljelih od MS-a utjecali na radni status, odnosno karijeru, zapošljavanje i odnose sa kolegama, a kod 22,64 posto oboljelih nevidljivi simptomi MS-a utjecali su na društveni život, odnosno odnose s prijateljima i okolinom.

Kampanja "Ja sam više od MS-a!" 

Uoči Svjetskog dana multiple skleroze, 30. svibnja, Savez društava multiple skleroze Hrvatske i njegova 21 temeljna udruga članica i ove godine provodi kampanju "Ja sam više od MS-a!" u sklopu koje će se na više lokacija diljem Hrvatske krajem svibnja održati javne prezentacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o MS-u i njenim nevidljivim simptomima.

Multipla skleroza utječe na više od 7000 osoba i njihove obitelji u Hrvatskoj, a u svijetu boluje više od 2,8 milijuna ljudi, navodi SDMSH

To je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba s MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju "bolešću s tisuću lica“. Svaka osoba sa multiplom sklerozom, bez obzira što se na njoj vide ili ne vide znakovi bolesti suočava se sa nizom "nevidljivih" simptoma.

Obično se dijagnosticira između 20. i 40. godine.

Postoji nekoliko tipova MS-a, a najveći postotak oboljelih (oko 80 posto), boluje od relapsno remitirajućeg oblika bolesti što znači kako se u životu oboljelih pojavljuju pogoršanja, odnosno relapsi te stanja mirovanja bolesti uz moguće svakodnevne simptome bolesti.


Reci što misliš!