Događaji

nagrada ''Ivan Šibl''

Dan HRT-a: Nagrade za životno djelo Toniju Pajkinu i Mariju Sedmaku

Dan HRT-a: Nagrade za životno djelo Toniju Pajkinu i Mariju Sedmaku
Bojan Bogdanić

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak je obilježila 15. svibnja – Dan HRT-a dodjelom godišnjih nagrada i nagrada za životno djelo ''Ivan Šibl'', koju je za televiziju dobio Mario Sedmak, a za radio Toni Pajkin.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb naglasio je kako je glavna težnja vodstva javne radiotelevizije nastavak razvoja HRT kao javnog medijskog servisa koji osigurava kvalitetan program za sve građane Hrvatske.

Pritom je istaknuo i veliki doprinos djelatnika HRT-a , a naročito ovogodišnjih dobitnika godišnjih nagrada i nagrada za životno djelo "Ivan Šibl".

Ovogodišnji dobitnik „Šibla“ za televiziju je Mario Sedmak, koji je na HRT-u odnosno tadašnjoj Televiziji Zagreb (TVZ) od 1985. Vodio je više od 100 festivala (Split, Zagreb, Krapina, Neum, Zadar, Požega, Slavonski Brod, Mostar), niz zabavnih emisija, izbore za Miss Universe, a bio je i jedan je od prvih voditelja emisije Dobro jutro, Hrvatska. Urednik je Zabavnog programa u vrijeme niza uspješnih emisija, među kojima su i Dora, Porin, Lijepom našom, Upitnik, Tko želi biti miliijunaš?, Najslabija karika, Uzmi ili ostavi, TV Bingo Show,, Ples sa zvijezdama, Zvijezde pjevaju, te Potjera i Superpotjera. Uz bogatu radnu povijest, važno je istaknuti i odličnu komunikaciju koju je Mario Sedmak imao i još ima sa svim svojim suradnicima, istaknuto je u obrazloženju.

Nagradu HRT-a za životno djelo za radio dobio je Toni Pajkin, urednik HR Radio Zadra. Program Radio Zadra proširio je s osam najprije na 18, a potom i na 24 sata emitiranja. Iz godine u godinu, vodeći računa o potrebama slušatelja program je obogaćivan kvalitetnim emisijama i javnoj usluzi. Tako je Radio Zadar pet godina radio emisiju u suradnji sa svim srednjim školama u Zadarskoj županiji, prenoseći učenicima značenje medijske kulture i radio izričaja, navedeno je u obrazloženju.

Godišnju nagradu "Joško Martinović" za najbolju TV reportažu dobio je Marko Percan za reportažu „Ne cajkama“ koja je emitirana u Regionalnom dnevniku na HRT 1 lani krajem veljače, a nagradu "Gordan Lederer" - za najbolji snimateljski ili kamermanski rad dobio je Miroslav Jakovov - Điđi za prijenos Sinjske alke u kolovozu prošle godine.

Godišnju nagrada Poslovne jedinice Program ove je godine dobila novinarka iz Bjelovara Marijana Kranjec, a dodijeljene su i nagrade najzaslužnijim pojedincima iz HRT-ovih poslovnih jedinica Produkcija, Poslovanje i Tehnologija.

Nagradu za poseban projekt HRT-a dobio je Odjel Sport HTV-a za projekt Svjetsko nogometno prvenstvo katar 2022., a u ime Odjela primio ju je Marko Šapit. Osnovna ideje projekta bile su omogućiti praćenje i dostupnost svima u bilo kojem trenutku, povezati sve segmente HRT-a, povećati broj korisnika na digitalnim platformama i među mlađom publikom, istaknuto je na dodjeli nagrada.

Ove godine Hrvatski radio obilježava 97., a Hrvatska televizija 67. obljetnicu uspješnog rada.


Reci što misliš!