Događaji

na području bivše tvornice glinice

U Obrovcu otvorena najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

U Obrovcu otvorena najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je službeno pustio u rad sunčanu elektranu Obrovac, nakon čega je predstavljen projekt obnovljivih izvora energije i ulaganja u elektroenergetsku mrežu.

Sunčana elektrana Obrovac, vrijedna 6,9 milijuna eura, trenutno je najveća takva elektrana u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj. U redovnom radu je od studenoga 2022. godine. Izgrađena je na području bivše tvornice glinice na površini od 117.137 četvornih metara.

Premijer Andrej Plenković s kolegama u obilasku Sunčane elektrane Premijer Andrej Plenković s kolegama u obilasku Sunčane elektrane

Priključne je snage 7,35 megavata (MW), dok je instalirana snaga 8,7 MW. U nju je ugrađeno 27.544 fotonaponskih modula Solvis. Očekivanom godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 11,3 milijuna kilovatsati (kWh), moći će podmiriti potrebe više od 3.500 kućanstava. 

Današnje otvaranje u Obrovcu važna je "transformativna poruka prilagodbe novom vremenu, ali i energetskoj strategiji Hrvatske i što većem korištenju obnovljivih izvora energije", rekao je na otvaranju premijer Plenković.

Ocijenio je da je HEP kao glavna energetska kompanija u krizi imala ogromnu ulogu i Vladi omogućila da donosi odluke koje su ograničile cijene struje za građane i gospodarstvo. 

"Tu se pokazalo koliko je važno ovakvu kompaniju imati praktički u stopostotnom državnom vlasništvu, naročito u krizi. Naša je strategija dodatno osigurati i financijske izvore za ulaganja. Tu su dva velika zamašnjaka, jedan je modernizacijski fond, a drugi je cijeli program oporavka i otpornosti koji omogućuje iznalaženje izvora financiranja za daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije", rekao je Plenković.

Dodao je da je cilj na razini cijele EU učiniti dodatne napore u boljem povezivanju sustava, zbog čega je bitno ulaganje u dalekovode, stanice, solarne ili vjetroelektrane.

Vlada je, kako je rekao, svjesna da je izrazito korisna električna energija koju dobivamo iz pola hrvatskog vlasništva Nuklearne elektrane Krško koja je "potpuno čista u smislu dodatnih stakleničkih plinova".

Predsjednik Uprave HEP- a Frane Barbarić je predstavio planove izgradnje novih obnovljivih izvora energije u Zadarskoj županiji kao i u ostatku Hrvatske ukupne snage 1.544 MW vrijedne 1,6 milijardi eura.

HEP po njegovim riječima namjerava ojačati prijenosnu i distribucijsku mrežu radi prihvata proizvodnje iz sve većeg broja obnovljivih izvora. Kako je rekao, jedno od najvećih trenutnih ulaganja u mrežu na zadarskom području je transformatorska stanica Zadar Istok koja će nakon dovršetka kabelskog raspleta omogućiti kvalitetnije napajanje luke Gaženica, istočnog dijela Zadra i zadarskih otoka. 

HEP radi na 60 projekata elektrana za obnovljive izvore i baterijskih spremnika ukupne snage više od 1500 MW od čega je velika većina projekata locirana u priobalnim županijama što je očekivano zbog dobrog potencijala sunca i vjetra, kaže Barbarić. 

"Izgradnju novih elektrana ćemo pratiti nužnim jačanjem i mobilizacijom prijenosnih distribucijskih mreža u južnoj Hrvatskoj, čitavom priobalju i zaleđu", poručio je.

Nakon Obrovca, premijer ide u obilazak sunčane elektrane Stankovci koja ima priključnu snagu 2,5 MW, a u redovnom je pogonu od ožujka 2022. Izgrađena je na području Proizvodne zone Stankovci na površini od 65.217 m2, a očekivana godišnja proizvodnja od 4,6 milijuna kWh električne energije bit će dovoljna za opskrbu 1.500 kućanstava. Ugrađeno je 9.920 fotonaponskih modula Solvis ukupne instalirane snage 3,27 MW, a investicija je iznosila 3,5 milijuna eura.

U Bibinjama će obići Transformatorsku stanicu 110/10(20) kV Zadar istok.

Uz predsjednika Vlade je bila potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i brojni drugi.


Reci što misliš!