Događaji

znak sjećanja na 1950. godinu

Obilježavanje Dana Europe na Europskom trgu

Obilježavanje Dana Europe na Europskom trgu

Povodom obilježavanja Dana Europe, EU institucije u Hrvatskoj, u suradnji s ministarstvima i veleposlanstvima EU država članica te brojnim ostalim partnerima, na Europskom trgu u Zagrebu organiziraju niz radionica, panela i kvizova.

Budući da je 2023. proglašena Europskom godinom vještina, glavna tema bit će učenje i razvoj, odnosno stjecanje novih digitalnih i zelenih znanja i kompetencija, u skladu sa zahtjevima modernog tržišta rada. Središnji program počinje od 11 sati, a svečano otvorenje na rasporedu je u 12 sati, kada bi se okupljenima trebao obratiti predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uvodne govore održat će direktor za urede Europskog parlamenta u državama članicama Stephen Clark, voditelj predstavništva Komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, veleposlanica Kraljevine Švedske NJ.E. Diana Helen Madunic, kao predstavnica švedskog predsjedanja Vijećem EU-a te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. 

Posjetitelji će na Europskom trgu moći razgledati štandove država članica Europske unije, informirati se o programima mobilnosti te upoznati s učenicima i profesorima obrtničkih škola ambasadora Europskog parlamenta. U Kući Europe na raspolaganju će im biti radionice za kognitivne, komunikacijske i digitalne vještine, sve pod vodstvom Instituta za inovacije, kao i radionica o europskoj platformi eTwining za školsko obrazovanje i jačanje vještina učenika i nastavnika. 

Uoči proslave Dana Europe voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev ustvrdio je kako bi Europska godina vještina trebala biti dodatni poticaj  za ostvarivanje socijalnih ciljeva Europske unije. „Više od ¾ tvrtki u Europskoj uniji teško pronalazi radnike s potrebnim vještinama, dok se samo 37 % odraslih redovito dodatno osposobljava, a 40 % odraslih i svaka treća zaposlena osoba u Europi nema osnovne digitalne vještine. Žene su nedovoljno zastupljene u zanimanjima i studijima povezanima s tehnologijom. Zato će Europska godina vještina 2023. biti onaj potrebni poticaj u postizanju socijalnih ciljeva Europske unije, da bismo do 2030. imali najmanje 60 % odraslih koji se dodatno osposobljavaju.“  

Uz festival vještina, ovogodišnja proslava Dana Europe proteći će i u znaku 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, na što se osvrnuo i direktor za urede Europskog parlamenta u državama članicama Stephen Clark: "Dan Europe je svake godine poseban, no za Hrvatsku u 2023. još i više, budući da je u ovoj godini postala dio eurozone i schengenskog prostora, a također će obilježiti 10. godišnjicu EU članstva. Sve je to podsjetnik da se na europskom projektu stalno radi, da se on razvija, napreduje i odgovara na izazove. EU je način na koji zajednički djelujemo, okvir koji podupire naše vrijednosti, naš model demokracije. Sada, više nego ikada, tu demokraciju moramo braniti i njegovati."

Dan Europe tradicionalno se obilježava 9. svibnja, u znak sjećanja na 1950. godinu i datum kada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio plan osnutka Europske zajednice za ugljen i čelik, iz koje se razvila Europska unija. 


Reci što misliš!