Događaji

11. svibnja u 11 sati

Komemoracija za prerano preminulu Martinu Dubolnić Glavan održat će se u četvrtak

Komemoracija za prerano preminulu Martinu Dubolnić Glavan održat će se u četvrtak
Naši Školji

U Zavodu za povijesne znanosti u Zadru, u četvrtak, 11. svibnja u 11 sati održat će se komemoracija za dr. sc. Martinu Dubolnić Glavan, znanstvenu suradnicu koja je u studenom prošle godine preminula u 44. godini života, nakon kratke i teške bolesti.

Martina Dubolnić Glavan rođena je 1979. godine u Zadru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je 2005. na Sveučilištu u Zadru i stekla zvanje diplomirani arheolog i profesor povijesti. Od listopada 2007. bila je zaposlena u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Zavodu za povijesne znanosti u Zadru na radnom mjestu znanstveni novak-asistent, a od 2015. na radnom mjestu poslijedoktoranda. Akademski stupanj doktorice znanosti stekla je 2015. godine obranivši doktorsku disertaciju “Civitas Aenona: primjer romanizacije liburnske općine”.

Njezin profesionalni interes bila je arheologija krajolika, u sklopu kojega je provodila studije kulturno-povijesne baštine sjeverne Dalmacije, prvenstveno na području zadarske regije, odnosno proučavanje naselja, naseljavanja i kulturnih utjecaja kroz povijesna razdoblja s posebnim naglaskom na prapovijesni i antički period.

Radila je u svojstvu suradnika na brojnim arheološkim terenskim istraživanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, od čega je u svojstvu voditelja provela deset kampanja arheoloških istraživanja.

Iako je cijeli životni i radni vijek provela u Zadru, Martina Dubolnić Glavan bila je iznimno vezana za Mali Lukoran, odakle potječe obitelj Dubolnić, i cijeli otok Ugljan. Svaki slobodan trenutak sa svojom je obitelji provodila u Malom Lukoranu, a od 2021. godine surađivala je u projektu TZO Preko i Općine Preko “Kulturno-povijesna staza Lukorana”.

O životu i radu dr. sc. Martine Dubolnić Glavan na komemoraciji u četvrtak od 11 sati govorit će voditelj Zvoda u Zadru akademik Nenada Cambi, upravitelj Zavoda prof. dr. sc. Tado Oršolić, izv. prof. dr. sc. Dario Vujević i doc. dr. sc. Ana Jordan Knežević.


Reci što misliš!