Događaji

"vlaji" uzidali najbolji zid

Sinjani odnijeli pobjedu na 6. Prvenstvu Hrvatske u gradnji suhozida

Sinjani odnijeli pobjedu na 6. Prvenstvu Hrvatske u gradnji suhozida
Dino Stanin/PIXSELL

Dvanaest ekipa sudjelovalo je u subotu na 6. Prvenstvu Hrvatske u gradnji suhozida s ciljem promocije kulturnog dobra umijeća suhozidne gradnje.

Organizatori natjeca nja bili su udruga 4 Grada Dragodid i Turistička zajednica Grada Paga uz domaćine Grad Pag i Solanu Pag. Povelje je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Na Pagu održano prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida Na Pagu održano prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida

- Čestitke novim prvacima Hrvatske u gradnji suhozida! Ekipa Vlaji, koja okuplja mlade Sinjane Zvonimira i Mislava Malbašu, Jakova Vareninu i Antu Baraća, odnijela je pobjedu danas na Prvenstvu u Pagu. Bravo za sve koji su se natjecali, poručili su u subotu nakon završetka natjecanja iz udruge Dragodid. 

Drugo mjesto na natjecanju osvojila je ekipa Ošula iz Cresa, a treće ekipa Rolling Stones.

U okviru Prvenstva, Ministarstvo kulture i medija koje je pokrovitelj ovom događaju, dodijello je UNESCO povelje nositeljima kulturnog dobra umijeća suhozidne gradnje.

- S posebnim smo veseljem svjedočili velikom entuzijazmu i trudu 11 udruga koje su se natjecale na 6. prvenstvu Hrvatske u gradnji #suhozida - umijeća koje je već bilo gotovo zamrlo, a zahvaljujući kojima doživljava pravu renesansu i prenosi se mlađim generacijama. Bila je to prilika da nekima od njih kao nositeljima uručimo povelje UNESCO nakon što je umijeće gradnje suhozida na zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Cipra, Francuske, Grčke, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske uvršteno na Reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva, kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Reci što misliš!