Događaji

Socijaldemokrat

Hajduković: Reforma školstva se radi nesustavno i bez potrebnih uvjeta

Hajduković: Reforma školstva se radi nesustavno i bez potrebnih uvjeta
Dubravka Petric/PIXSELL

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković rekao je u petak da je to što su propale zajedničko svim dosadašnjim reformama školstva ocijenivši da će tako biti i sa sadašnjim eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave jer se radi nesustavno i bez potrebnih uvjeta.

"Sve te reforme (školstva) imaju jedno zajedničko - to da su propale. Tako će, bojim se, biti i sa ovom. Jer se radi nesustavno, jer se ad hoc, jer se radi preko koljena i bez da se osiguraju uvjeti u kojima bi jedna takva reforma mogla i zaživjeti", rekao je Hajduković u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora.

Ocjenjujući kako je cjelodnevna škola budućnost, smatra da je potpuno pogrešan način na koji se to želi uvesti.

Podsjećajući kako je još kao učenik i student 'preživio' oko osam reformi školstva a niti jedna nije zaživjela, Hajduković drži da nisu uspjele jer se u njih kretalo nedovoljno pripremljeno bilo infrastrukturno ili što se tiče ljudskih resursa.

Naveo je i da je najveći odaziv među školama za provođenje eksperimentalnog četverogodišnjeg programa cjelodnevne nastave tamo gdje je HDZ na vlasti.

Pri tome, kako je rekao, ima dojave učitelja i nekih ravnatelja škola da su bili izloženi pritiscima da se moraju uključiti u taj program jer su osnivači županije i gradovi kojima su na čelu HDZ-ovci.

Kajtazi pripadnicima nacionalnih manjina: Izađite u nedjelju na izbore

Podsjećajući da će u nedjelju, 7. svibnja održavaju izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, Veljko Kajtazi pozvao je pripadnike nacionalnih manjina da na njih izađu u što većem broju i izaberu svoje predstavnike.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine rekao je kako je više puta upozoravao da je položaj vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave jako loš jer nisu osigurana dovoljna sredstva za njihov rad, pa čak ni prostori.

Istaknuo je kako su ti izbori jako važni za nacionalne manjine jer su vijeća i predstavnici spona između središnje vlasti, saborskih zastupnika nacionalnih manjina i jedinice lokalne i regionalne saamouprave u kojima djeluju.

Osvrćući se na položaj vijeća predstavnika romske nacionalne manjine, Kajtazi je rekao da je njihov utjecaj "ispod svake razine".

"U ovom izbornom ciklusu neki su čak i odustali od kandidature jer više ne vide smisla u tome", poručio je.

Istaknuo je i da je Savez Roma u RH "Kali Sara" u ovom mandatu i ranije ne sve moguće načine pomagao svim vijećima i predstavnicima - od administrativne do financijske podrške te suorganizacije događaja. 


Reci što misliš!