Događaji

na sajmu ASDA 2023.

Ministar obrane uručio stipendije petrorici budućih zrakoplovnih tehničara

Ministar obrane uručio stipendije petrorici budućih zrakoplovnih tehničara
Sime Zelic/PIXSELL

Petorici učenika trećeg razreda srednje Tehničke škole Zadar ministar obrane Mario Banožić uručio je u četvrtak u Zadru ugovore o stipendiranju za zanimanje zrakoplovnog tehničara.

Učenici se obrazuju za zanimanje zrakoplovnog tehničara – specijalnost zrakoplovi i motori (ZIM) i instrumenti, radio i elektronika (IRE), a ugovori su im uručeni na izložbenom prostoru Ministarstva obrane na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji ASDA 2023., koja se do 5. svibnja održava u Sportskome centru Krešimira Ćosića u Zadru.

Ministar Banožić uručio stipendije učenicima Tehničke škole Zadar Ministar Banožić uručio stipendije učenicima Tehničke škole

"Svjesni smo činjenice da je za uspješno čuvanje hrvatskoga neba i zaštitu hrvatskih interesa najznačajniji i najzaslužniji čovjek – vrhunski pilot i zrakoplovni tehničar. Ponosimo se izvrsnošću naših zrakoplovnih tehničara i posebno mi je drago što ćete i vi uskoro biti dio tima vrhunskih stručnjaka Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva", rekao je ministar. 

Istaknuo je da su oni prva generacija koja će se obučavati i razvijati na avionima četvrte generacije Rafale koji sljedeće godine dolaze u Hrvatsku.

Ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane Ivan Jušić rekao je da je to ministarstvo još u školskoj godini 2017./2018. počelo s programom stipendiranja učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Riječ je o Zrakoplovno-tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici i Tehničkoj školi Zadar, a dosad je stipendirano 129 učenika.

"Učenicima koji zadovolje uvjete dobivanja stipendije osigurana je mjesečna naknada, za učenike trećega razreda 120 eura te za učenike četvrtoga razreda 150 eura", rekao je Jušić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj izrazio je zadovoljstvo što među tim mladim ljudima vidi buduće pripadnike hrvatskih Oružanih snaga.

"Svi mladići i djevojke koji odluče služiti u Oružanim snagama kao profesionalni vojnici zaslužuju našu zahvalu i potporu", poručio je admiral Hranj.

U ovoj školskoj godini ugovori o stipendiranju potpisani su s osam učenika Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina iz Velike Gorice.

Ministarstvo obrane osigurava i nabavu obveznih srednjoškolskih udžbenika za korisnike stipendija koji ne ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, a učenici smjera zrakoplovni tehničar Zrakoplovne tehničke škole u Velikoj Gorici i Tehničke škole u Zadru provode stručnu praksu u postrojbama 91. i 93. Krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.


Reci što misliš!