Događaji

dan vatrogasaca

Angažiranje sezonskih vatrogasaca sve veći problem, izazov su i zapuštena privatna zemljišta

Angažiranje sezonskih vatrogasaca sve veći problem, izazov su i zapuštena privatna zemljišta
Šime Zelić/ PIXSELL

Vatrogasci danas slave svoj dan i svojega zaštitnika svetog Florijana. Prošle godine koja je bila izrazito sušna na području Zadarske županije zabilježeno je povećanje požara otvorenog prostora za više od 100 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali je pri tom opožarena površina bila manja.

Koji su najveći izazovi nove protupožarne sezone pitali smo zapovjednika Javnih vatrogasnih postrojbi Zadarske županije Mateja Rudića, piše Radio Zadar. 

Vatrogasci gasili veliki požar u Gaženici Zadarski vatrogasci ugasili velik požar u Gaženici

Jedan od najvećih problema je angažiranje sezonskih vatrogasaca. Teško će ih biti naći jer se sve manje ljudi odlučuje za taj posao, navodi Rudić za Radio Zadar: 

- Nekada smo na području Zadarske županija zapošljavali 170 sezonskih pa 150 pa 130, lani je bilo 113, tako da je vidljiv trend smanjivanja broja sezonskih vatrogasaca, kazao je.

Uz to, kao i inače, održavanje postojećih i probijanje novih protupožarnih puteva ostaje veliki problem jer je sve više zapuštenih polja i nasada. 

- Imamo dobru suradnju s Hrvatskim šumama, državne šume nisu toliki problem ali veći problem su privatna zemljišta koja nisu obrađena, zarasla su i zaista je teško do njih doći, upozorava zapovjednik županijskih JVP.

Uspostava video nadzora 2018.g. najviše je pomogla vatrogascima u njihovom poslu tako da će i ove sezone od ključne važnosti biti sustav brze dojave u realnom vremenu odnosno sustav nadzora putem 14 video kamera koje pokrivaju područje Zadarske županije, a povezane su s glavnim Vatrogasnim operativnim centrom u Divuljama koji svoj rad počinje otprilike za mjesec dana, kazao je za Radio Zadar zapovjednik županijskih JVP Matej Rudić.  


Reci što misliš!