Događaji

bravo!

Učenici SŠ Gračac briljirali na natječaju GDi for Education 2023: Istraživali mogućnosti iskorištavanja vode iz krškog podzemlja i osvojili vrijednu opremu

Učenici SŠ Gračac briljirali na natječaju GDi for Education 2023: Istraživali mogućnosti iskorištavanja vode iz krškog podzemlja i osvojili vrijednu opremu
Leonard Kvarantan

Zbog kvalitete njihovog projekta „Možemo li piti vodu iz krša“ i njegovog velikog potencijala za doprinos zajednici, tvrtka GDi je odlučila podupirati njegovo provođenje donacijom drona, opreme za analizu vode i podrške naših stručnjaka u korištenju geoinformacijskih tehnologija.

Ovim putem Vas srdačno pozivamo da svojim prisustvom podržite obilježavanje početka  programa GDi for Education 2023. u Srednjoj školi Gračac kako bi njihov trud i ambicija  dobili priznanje kakvo zaslužuju. 

Početak programa bit će obilježen edukacijskom glazbenom radionicom koju će održati  Hojsak & Novosel, međunarodno hvaljeni hrvatski duo koji izvodi jazz&world music na  tamburici i kontrabasu. Oni su također bili izvođači na koncertu u zagrebačkoj Tvornici  kulture prilikom kojeg su prikupljene donacije za četiri škole s najperspektivnijim  projektima u Gorskoj Hrvatskoj. Radionica će se održati 17. 5. 2023. u 13 h u Srednjoj  školi Gračac, a zamišljena je u formatu jednosatnog interaktivnog koncerta.  

Dio je to zaokruženog pristupa obrazovanju koji zagovara Boran Lončarić, direktor GDi  One Grupe, koji već godinama podupire obrazovanje, znanost i umjetnost te koji je sve  GDi-jeve donacijske aktivnosti objedinio u GDi for STE(A)M (Science, Technology,  Engineering, Art, Mathematics), o čemu možete više pročitati u nedavno objavljenom  intervjuu na Glazba.hr. Upravo ćemo zato zajedno s Tihomirom Hojsakom i Filipom  Novoselom ovom radionicom pokušati razviti u učenika afinitet za klasičnu glazbu u  modernom kontekstu te sposobnost analize tradicionalnih i suvremenih skladbi. Na taj  način ulažemo u stvaranje nove generacije stručnjaka u području STEM-a koji neće samo  biti spremni predvoditi industriju zahvaljujući svojim rano stečenim sposobnostima  korištenja najnaprednijih geoinformacijskih tehnologija, nego će postati cjelovito  obrazovane osobe kako u znanosti tako i u umjetnosti. 

O GDi-ju  

Tvrtka GDi ima dugogodišnje iskustvo u primjeni digitalnih aplikacija i alata u privatnom i  javnom sektoru. Posluje već više od 30 godina i ima urede u 15 zemalja diljem Europe i  svijeta. Osim uspjeha u poslovnim rezultatima, tvrtka GDi je posebno ponosna na svoj  program korporativne društvene odgovornosti kojim podržavamo učenike i studente u  njihovoj edukaciji i razvoju u STEM području kroz stipendije, donacije, prakse, mentorstva,  natjecanja i radionice. Više o GDi-ju pročitajte na poveznici. 

O programu i izvođačima: 

Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu već su godinama prepoznati  kao vrhunski instrumentalisti, skladatelji i pedagozi. Program dua Hojsak & Novosel  zasniva se na originalnim skladbama koje su plod proučavanja tradicijske glazbe uz fuziju  jazz glazbe, klasične glazbe, ali i s elementima rock glazbe i hip-hopa. Skladbe kao Mista  dance, Balkanika, Dalmatian Sunrise ili Hojsak linđo već svojim naslovom ukazuju da se radi  o skladbama s jasnim utjecajima tradicije. Izvodeći prvenstveno svoje skladbe, duo Hojsak  & Novosel svirao je u SAD-u, Kini, Skandinaviji, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Italiji,  Bugarskoj, Rumunjskoj te u svim zemljama regije. Dobitnici su i nagrade Porin, a  surađivali su s brojnim glazbenim velikanima kao što su Gibonni, Vlatko Stefanovski,  Theodosii Spassov te s ansamblima kao što su Zagrebačka filharmonija, Simfonijski  orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a i mnogi drugi. 

O projektu Srednje škole Gračac 

Srednja škola Gračac prijavila je projekt pod nazivom „Možemo li piti vodu iz krša?“ u  sklopu kojeg će učenici koji se školuju za zanimanje rendžera i šumskog tehničara  analizirati kakvoću vode u Zrmanji, Krupi i Krnjezi te istražiti mogućnosti iskorištavanja vode iz krškog podzemlja. Projekt će voditi prof. geografije Iva Bralić, a  usmjeren je na proučavanje međuodnosa čovjeka i krša u vidu hidrološko-ekoloških  utjecaja.

Porastom broja stanovnika i razvojem industrije potrebe za vodom svakodnevno  rastu te se povećava i njezino iskorištavanje iz podzemlja, a krška područja u Hrvatskoj  bogata su zalihama podzemnih voda visoke kakvoće. Ipak, krški prostor ima jedno bitno  obilježje – ekološki je vrlo osjetljiv. Treba jako paziti na ispuštanje otpadnih tvari jer one  zbog propusnosti stijena mogu dospjeti do pitke vode.

Učenici će u sklopu projekta  „Možemo li piti vodu iz krša?“ odabrane rijeke posjećivati jednom mjesečno, naučiti samostalno vršiti kemijsku analizu vode, uspoređivati dobivene podatke sa  standardnim parametrima i tako određivati je li voda pitka te upoznavati lokalnu  zajednicu s krškim hidrološkim biserima svojega kraja i osvještavati o važnosti očuvanja  istih. Kako bi mogli provesti projekt, profesori će voditi učenike kroz kanjone rijeke 

Zrmanje, Krupe i Krnjeze kako bi svladali vještine sigurnog penjanja, educirati ih o prirodnim osobitostima kanjona i uputiti u načine orijentacije u prirodi. 

O projektima ostalih škola 

Srednja škola Delnice (projekt „Gorski kotar kroz GIS naočale“) će narednih deset godina  dronovima snimati stanje stabala u delničkim šumama, analizirati stanje vegetacije,  zasnovati biljni inkubator i pronalaziti načine za prevenciju najezde potkornjaka i ostalih  uzročnika ugroženosti šuma. Srednja škola Vladimir Nazor Čabar će u sklopu projekta  „Dolinom Čabranke” sljedeće četiri godine pratiti tok rijeke Čabranke, pronalaziti uzroke  zagađenja vode i ponuditi rješenja za unaprjeđenje Centralnog vodovodnog sustava.  Obrtnička i tehnička škola Ogulin će u sklopu svojeg projekta „Biser u kršu“ tijekom  dvije godine proučavati prostorne promjene u njihovom zavičaju kako bi se bolje  regulirale poplave u gradu Ogulinu.


Reci što misliš!