Događaji

za bolje uvjete

I mi smo zdravstvo: U ponedjeljak prosvjed ispred zadarske bolnice

I mi smo zdravstvo: U ponedjeljak prosvjed ispred zadarske bolnice
Dino Stanin/Pixsell

Prosvjedi za bolji radno-materijalni status medicinskih sestara i tehničara trajat će nekoliko dana

Pod geslom "I mi smo zdravstvo" sutra počinju prosvjedi ispred zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Na to su se odlučili nezadovoljni dosadašnjim razgovorima u Ministarstvu zdravstva te kako bi još jednom upozorili na nužnost poboljšanja radno-pravnog statusa medicinskih sestara i tehničara te ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika.

Prosvjedi za bolji radno-materijalni status medicinskih sestara i tehničara trajat će nekoliko dana, a prvi će svoje nezadovoljstvo iskazati pred zdravstvenim ustanovama u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu.

Zadarska podružnica, koja broji 600 članova, prosvjedovat će ispred zadarske Opće bolnice u ponedjeljak 8. svibnja u 11 sati, rekla je županijska sindikalna povjerenica, medicinska sestra obiteljske medicine Dajana Subić. 

Sa sindikalnim akcijama kreću nezadovoljni ponudom Vlade o povećanju plaća od tri do pet posto.

- Sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti počinju s nekih sedamsto eura. Ništa bolje nije ni na Odjelima. Plaća ne dođe do 900 ili 1000 eura, a to je vrlo malo. Mi tražimo još 10 posto na tu ponudu. Oni nude 3%, to bi na moju plaću bilo nekih 10 eura. - kaže Subić. 

Sestre i tehničari upozoravaju i na sve težu organizaciju posla zbog nedostatka osoblja, a ako se nastavi i daljnje obezvrjeđivanje njihove profesije stanje bi moglo biti i gore.

- Već godinama ukazujemo na to da nema puno medicinskih sestara. Uvjeti rada su nemogući - jedna ili dvije sestre brinu o više od 30 pacijenata! Potplaćene smo i zanemarene! 

Nadaju se, da će ih kao i liječnike primiti i premijer Andrej Plenković, a za idući ponedjeljak kada će prosvjedovati ispred zadarske bolnice očekuju i potporu građana.


Reci što misliš!