Događaji

zeleno, zeleno

Kišni vrt u Vruljici pun je jaglaca, irisa, lovora, mente i bršljana!

Kišni vrt u Vruljici pun je jaglaca, irisa, lovora, mente i bršljana!
Šime Zelić/PIXSELL

Jutros je u parku Vruljica predstavljen kišni vrt kojeg je, u sklopu prekograničnog EU projekta STREAM, realizirala Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Zadar se tako pridružio malobrojnim hrvatskim gradovima koji se kreću u smjeru inovativnih suvremenih građevinskih rješenja koji donose oplemenjeni prostor za građane.

U Vruljici uređen Kišni vrt U Vruljici uređen Kišni vrt

Pametnim sustavima odvodnje kao što su kišni vrtovi pokušavaju se ublažiti posljedice bujičnih poplava i to upijanjem vode u upojne bunare i sadnju biljaka koje imaju veću upojnu moć. 

- I sami smo svjedočili velikoj bujičnoj poplavi 2017. kad je voda ometala promet ulicom Franje Tuđmana, ali i prilaz vrtiću na Vruljici stoga smo sretni da danas možemo predstaviti kišni vrt u kojem je posađen čitav niz biljaka koje su specifične za naše podneblje, a istovremeno imaju upojnu moć poput jaglaca, irisa, lovora, mente ili bršljana. 

Posebno nas veseli što u sadnji novih deset biljaka danas sudjeluju djeca iz DV Radost na Vruljici, istaknula je Mia Perica, voditeljica projekta STREAM pri Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

 


Reci što misliš!