Od srijede 19. travnja
Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih
Povodom Županijskih dana 2023. koje organizira Zadarska županija Znanstvena knjižnica Zadar u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom Zadar organizira izložbu i radionicu pod nazivom Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih. Izložba i radionica će se održati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u srijedu 19. travnja 2023. u 11,00 sati.
Na današnji dan 17. travnja 1815. u Zadru je rođen Antonio Papadopoli. Otac mu je bio mornar koji je došao s otoka Krfa, nakon propasti Venecije. Mladi Antonio prvo je radio kao carinik, ipak slijedeći svoju strast prema kazalištu, odustao je od posla u carinarnici te se priključuje kazališnim družinama. Proslavio se kao veliki talijanski glumac, posebno popularan u ulogama Goldonijevih likova.
Osim kao glumac okušao se i u gastronomiji. Zadarski tiskar i izdavač Giovanni Woditzka je 1886. objavio njegovo omanje djelo Gastronomia sperimentale. Navedeno djelo podijeljeno je u dvije kategorije, na aristokratska i demokratska jela. Obje kategorije sadrže ukupno 24 recepta izrazito ukusnih jela, vrlo primamljivih naziva: Škampi alla kardinale, Lasagne del Papa, Indijsko pirjano meso, Jastog u majonezi, Špageti s vongolama, Juneći rep na grčki, Fritole alla Zemaria…
U knjizi Stari Zadar, gospodar zlata i srebra autor Abdulah Seferović u napomeni ističe kako su Škampi alla kardinale izvorno dalmatinsko jelo i kako je gastronom Antonio Papadopoli držao da su najukusniji škampi iz Kvarnerskog zaljeva. Papadopoli zbog svog ekstravagantnog načina života, prestaje s glumom te umire siromašan u Veroni 21. listopada 1899. Njegovi glumački ali i gastronomski podvizi ostali su više zapamćeni u Italiji negoli u rodnom Zadru.
Ovo je povod i prilika da podsjetimo na Antonijevo kulinarsko djelo Gastronomia sperimentale koje se čuva u Znanstvenoj knjižnici Zadar. Od srijede 19. travnja možete ga vidjeti u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar na izložbi Oživimo stare recepte: kulinarska baština u rukama mladih, izloženog među nizom poznatih kuharica, knjiga iz gastronomije, novina, časopisa. Organizator izložbe je Znanstvena knjižnica Zadar u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom Zadar. Izložba se priređuje povodom Županijskih dana 2023. koje organizira Zadarska županija.
Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar sa svojim profesorom Renatom Kraljevom pripremaju poseban jelovnik napravljen na poticaj starih recepata.
Vezane vijesti
-
„Nestrpljivi smo i mi. Tjednima radimo danonoćno, radimo subotama… Jedva čekamo dan kada ćemo krenuti s liječenjem“, tim nas je riječima u bunkeru u kojem je smješten linearni akcelerator, dočekala fizičarka Opće bolnice Zadar, Marija Zorić.
-
Uoči blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija, svečanom sjednicom obilježen je Dan općine Ražanac.
-
Povodom Dana europske baštine i 20 godina Odjela za etnologiju i antropologiju, u ponedjeljak, 7. listopada s početkom u 17:00 sati u Muzeju betinske drvene brodogradnje u Betini otvorit će se izložba "Jadranska maritimna hodočašća" .
-
Udruga Priješka luzarica i Turistička zajednica Općine Preko organiziraju u nedjelju, 6. listopada u 18.30 u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku drugi donatorski koncert “Kraljice krunice, moli za nas” za obnovu “store crikve”.
Izdvojeno
-
U posljednjem susretu devetog kola HNL-a nogometaši Hajduka su na Poljudu svladali Šibenik 4-0 (2-0) čime su stigli na prvo mjesto ljestvice.
-
Košarkaši Splita ostvarili su u trećem kolu regionalne ABA lige premijernu pobjedu, pred svojim navijačima su iznenadili i pobijedili Crvenu zvezdu 85-78 (18-16, 19-23, 23-22, 25-17).
-
Otkrijte čaroliju A'marendi, već dobro poznatog dnevnog menija u Restoranu A'mare u Zadru.
-
Znanstvenici su izdali ozbiljno zdravstveno upozorenje o uobičajenoj praksi koju milijuni ljudi rade u svojim kuhinjama.
Reci što misliš!