Događaji

Otvoren Tjedan cjeloživotnog obrazovanja, podignuta kvaliteta obrazovanja odraslih

Otvoren Tjedan cjeloživotnog obrazovanja, podignuta kvaliteta obrazovanja odraslih
Grgo Jelavic/PIXSELL

Tjedan cjeloživotnog obrazovanja počeo je u ponedjeljak u Dubrovniku, a ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karin istaknuo je da je novim zakonom podignuta kvaliteta obrazovanja odraslih koje treba biti dostupno i fleksibilno.

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine.

"U izazovnom smo vremenu kad više nema stalnih radnih mjesta, a tržište rada zahtjeva stalno učenje i osposobljavanje. U temeljnom obrazovanju stječemo tek prvo zanimanje, kao početnu poziciju koja se mijenja prema zahtjevima tržišta rada“, rekao je Karin, ravnatelj Uprave u resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Dodao je kako su poseban izazov 150 tisuća stranih radnika, kojima treba omogućiti nastavak usavršavanja za potrebe hrvatskog tržišta rada.

Važnost cjeloživotnog obrazovanja

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić rekao je da je najširi segment cjeloživotnog učenja obrazovanje odraslih, koje posljednjih godina opet dobiva na važnosti.

„U nekom je razdoblju bilo zapostavljeno, ali sad je važnije nego ikada dosada jer daje drugu priliku pojedincu, društvu i gospodarstvu. Prilika je to za novi iskorak i razvoj pa je zato ova kampanja važna", dodao je.  

Želimo ukazati koliko bogatstvo donosi cjeloživotno učenje, naglasio je Živčić.

Na otvorenju 17. Tjedna cjeloživotnog obrazovanja sudionicima su govorili i zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo, dubrovački gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Centra za karijere mladih Dubrovnik Marko Žmirak

Na svečanosti otvaranja Nagradu 'Maslačak znanja' za postignuća u učenju odraslih osoba dobili su  Željkica Šemper, Tajana Uzun i Danijel Balažić.

Ovogodišnja dobitnica Priznanja za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je  dr. Višnja Rajić, a Priznanja za stručni doprinos razvoju obrazovanja odraslih Ante Gale i Milivoj Jerkunica.

Na Tjednu besplatna predavanja, radionice, predstavljanje mogućnosti obrazovanja

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, građani imaju priliku sudjelovati na besplatnim predavanjima, radionicama, okruglim stolovima i sličnim događanjima, a obrazovne ustanove potencijalnim polaznicima predstavljaju mogućnosti obrazovanja.

Tjedan cjeloživotnog učenja svake se godine obilježava kako bi se osvijestila važnosti izgradnje pozitivnog ozračja i potreba cjeloživotnog učenja, promicalo kulturu učenja te potaknulo osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u cjeloživotno učenje.


Reci što misliš!