Događaji

domjenak u "sidru"

Mađari na Viru: Želimo biti dio otočne zajednice

Mađari na Viru: Želimo biti dio otočne zajednice

Mađarska zajednica u Viru organizirala je domjenak u gastro bistrou Sidro, za koji očekuje kako će postati tradicionalan. "Želimo biti dio otočne zajednice" - poručuju Mađari iz Vira.

Dok razgovaramo na prostranoj terasi gastro bistroa Sidro u virskom naselju Straža, Ferenc Molnár nervozno se diže i pogledom prati što se događa na restoranskom prostoru koji se nalazi pod terasom. No domaćica uskršnjeg susreta i domjenka kojega je Ferenc organizirao za sunarodnjake iz Mađarske, Györgyi Király, sve ima pod kontrolom. 

– Ovo je prvi ovakav susret Mađara u Viru u vrijeme Uskrsa, ali se nadam kako će postati tradicionalan. Dogodine ćemo ga ponoviti – govori Ferenc. Prostor u kojemu se nalazi bistro Sidro od ranije je poznat kao ugostiteljski objekt koji se bavi dostavom hrane, ali od lipnja će Ferenc pored dostave, otvoriti vrata i stolove svima koji vole tradicionalnu i autohtonu mađarsku hranu. To znači kako će se gostima i svim žiteljima otoka ponuditi nešto drukčije od standardne mesne ili riblje ugostiteljske ponude u Viru, primjerice domaće juhe, bijelo meso, puno povrća i razne salate. 

– Uglavnom je riječ o hrani koju Mađari vole jesti doma. Kada su u Viru, moji se sunarodnjaci nakon dva-tri dana zasite ponudom iz fast fooda ili roštiljem. Tada bi htjeli pojesti nešto domaće – objašnjava Ferenc. Njegovo Sidro tako će nuditi doručak, ručak i večeru, sve po izboru i narudžbi za dostavu te na otvorenom prostoru restorana sa stolovima. Kuća u kojoj se nalazi Sidro je u najmu, pa agilni Mađar vodi posao u prizemlju i kuhinji, dok na katu, gdje se u produžetku sobe nalazi terasa, živi i odmara dok je na otoku. Ferenc također ima tvrtku koja se bavi uređenjem i renoviranjem apartmana, pa su u ponudi svi poslovi kojima se apartmani dovode u stanje potpune funkcionalnosti; farbanje, ugradnja klima, brojni zanatski poslovi te spajanje objekata na vodu. No takve poslove Ferenc vodi tek od jeseni. Sada je u mislima na lipanj kada će otvoriti restoran.   

Ispred Sidra se okupilo pedesetak Mađara, ali gosti domjenka neprekidno pristižu i donose hranu koju su sami spremili. Ferenc i gospođa Györgyi poslužuju pića; sokove, mađarska vina i palinke, odnosno rakije, za što bolji apetit. Domaće dimljene kobasice, kulen, sirevi, uskršnji mađarski specijaliteti, slastice, kolači, svega ima u izobilju ispod suncobrana. Rashlađeno piće vadi se iz frižidera, a gostima ga ljubazno poslužuju Ferenc i Györgyi. Nisu svi Mađari iz Mađarske, ova otočna zajednica također okuplja brojne Mađare iz Hrvatske i Srbije. 

– Želio sam prije svega okupiti Mađare, jer se kao zajednica volimo družiti, ali također želimo biti dio otoka. Ne želimo se izolirati, nego družiti s domaćim ljudima i sudjelovati u životu otočne zajednice. To znači da želimo pomoći kada i gdje god treba – govori Ferenc, čije riječi prevodi i tumači virsko-zagrebačka Mađarica Anett Marendić. Anett je također gošća domjenka, ali i Ferencova prijateljica. Anett tečno govori hrvatski, što je sve češći slučaj među Mađarima koji kao gosti, turisti ili vlasnici objekata borave na otoku. Čak i kad ne znaju jezik lokalne domaće zajednice, Mađari pokazuju kako vole otok na kojemu borave u vrijeme blagdana ili kao turisti u vrijeme ljetne sezone. Tako mađarska umjetnica iz Budimpešte, modna dizajnerica i slikarica Andrea Sugár, uskršnje druženje u Viru koristi kako bi pred Sidrom izložila komade virskog kamena i drva. Oslikani su šarenim, otočnim motivima i gotovo se na svakom uz natpis Vir nalazi crveno srce. 

– Volim Vir, često dolazim na ljetovanje kod prijatelja koji na otoku imaju kuću – kaže Andrea čiji se slikarski radovi, kojima dominira živopisni i naglašeno koloristički ambijent sela, mora i obale, ali i bajkovite reference, mogu pronaći na njezinoj službenoj FB stranici Sugár festmények, ili online galeriji Savaria.  

Ferenc je iz Nyíregyháza, grada na sjeveroistoku Mađarske blizu granice s Ukrajinom, sedmog po veličini mađarskog grada s oko 120.000 stanovnika, poznatog po nedavnom otkriću depozita prirodnog plina, šećernoj repi, duhanu, jabukama te termalnom kupalištu i lječilištu. Prije 20 godina Ferencovi su roditelji kupili zemljište na otoku Viru, pa iako na toj virskoj particeli nikad nije sagrađena kuća, Mađar već dva desetljeća dolazi na otok. 

– Na Vir sam u početku dolazio s roditeljima, a onda sam se zaljubio u otok. Impresionirala me je raznolikost Vira; s jedne strane je pogled na planinu Velebit, malo dalje su fascinantne Crvene stijene, a onda brojne plaže i prirodne ljepote – opisuje Ferenc kako mu srce uvijek snažnije lupa kada prelazi Virski most. S druge strane, vlastitim primjerom pokazuje što znači integracija s lokalnom zajednicom: prilikom svake humanitarne akcije virskog UDDK-a, velikodušni Mađar javlja se predsjedniku Goranu Vickoviću i nudi pomoć, pogotovo ako je u pitanju prikupljanje hrane i kućnih potrepština. No Ferenc nije jedini. 

– Rado sudjelujemo u takvim akcijama i pomažemo rad udruge darivatelja krvi u Viru, kako bi oni pomagali drugima. To je solidarnost, no također nam je želja surađivati s jedinicom lokalne samouprave. Mi smo otvoreni – napominje poduzetni Mađar. Nije riječ o malom broju ljudi. Samo mađarska FB stranica ljubitelja otoka Vira, koju je pokrenula gospođa Györgyi, u Mađarskoj poznata kao kraljica piva i domaćica uskršnjeg okupljanja Mađara u Viru, broji preko 20.000 članova. Nisu svi bili u Sidru te uskršnje nedjelje kada je poduzetni Ferenc otvorio vrata svojeg gastro bistroa. No lipanj je blizu, a onda će iz Sidra zamirisati povrtne arome domaćih juha, svježi okusi šarenih salata i svega drugog što vole Mađari. 


Reci što misliš!