Događaji

radionica, kodiranje, programiranje....

U Zadru započele aktivnosti u STEM kampu za djecu s teškoćama u razvoju

U Zadru započele aktivnosti u STEM kampu za djecu s teškoćama u razvoju

Proljetni STEM kamp za djecu s teškoćama u razvoju spaja boravak u prirodi s aktivnostima programiranja, kodiranja, inženjerskih radionica i robotike te aktivnostima korištenja edukativne tehnologije.

U sklopu projekta "STEM za sve" kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a UP.04.2.1.10“ za vrijeme proljetnih praznika provodi se petodnevni STEM kamp za djecu s teškoćama u razvoju u Zadru. 

Projekt "STEM za sve" provodi Institut za STEM edukaciju i afterschool programe u suradnji s predstavnicima visoko-obrazovnih institucija (Institut za oceanografiju i ribarstvo i RIT CROATIA) i organizacijama civilnog društva (Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize te Centar za psihološku podršku i razvoj Pričaj mi) s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a.

Proljetni STEM kamp za djecu s teškoćama u razvoju spaja boravak u prirodi s aktivnostima programiranja, kodiranja, inženjerskih radionica i robotike te aktivnostima korištenja edukativne tehnologije. 

GDJE?

Kamp se održava u HI Hostelu Zadar smještenom u turističkoj zoni Borik koji za djecu s teškoćama u razvoju osigurava smještaj u prilagođenim sobama. Troškovi puta, smještaja, prehrane i pratnje su osigurani sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

TKO?

Na STEM kampu sudjeluje desetero djece s teškoćama u razvoju iz cijele Hrvatske, a osim roditelja polaznika tu su voditelji aktivnosti – STEM edukatori koji imaju iskustva u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju te volonteri pomagačkih zanimanja, kao i predstavnici nositelja Instituta za STEM i partnerske udruge Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP).

O STEM RADIONICAMA

MODUL E is for Engineering 

Naši mali robotičari se u ovom modulu kroz njima poznat sustav kockica LEGO WeDo  vrlo brzo uključuju u vježbe bez obzira na teškoću u razvoju i na praktičan način upoznaju principe rada strojeva i sustava koji ih okružuju. Praktični rad je zapravo suština ovih radionica jer djeca aktivno primjenjuju stečeno znanje i tako usvajaju sadržaj. Tijekom radionica veliki naglasak je na razumijevanju i raspravi o zadanoj temi (dizalica, metamorfoza žabe, space rover, Moon satellite, vjetrenjača), te uviđanju prednosti i mana određenog dizajna. Djeca se tako uče graditi prema uputama, sastavljati, primati i davati kritike, precizno i pošteno uspoređivati rezultate, te konačno odabrati najbolju ideju.

Na LEGO modulu namjera nam je razvijati timski duh i vježbati komunikaciju u kreativnim procesima i rješavanju problema. Portofolio aktivnosti ovog modula bazira se oko tehnologije, inženjerstva i programiranja – jer nakon prve inženjerske faze potrebno je isprogramirati projekt, razumjeti njegovu namjenu i primjenjivost mehanizma (npr koloturi, zupčanici) u stvarnom životu.

 


Reci što misliš!