Događaji

s konferencije

Projekt koji mijenja život na bolje, pet - nula za projekt "Cukar 5.0"

Projekt koji mijenja život na bolje, pet - nula za projekt

VIDEO: Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja "Cukrići" - Zadar u suradnji s Gradom Zadrom i Poljoprivrednom prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića predstavili su danas rezultate projekta CUKAR 5.0

Glavne aktivnosti planirane projektom bile su edukacije, predavanja i tribine, savjetodavna i psihološka pomoć́, individualna terapija, izrada i provedba program za samopomoć i podršku ranjivim skupinama kroz sport, izrada prehrambenog priručnika za usvajanje zdravih prehrambenih navika, ali i izrada aplikacije za samopomoć́ i podršku ranjivim skupinama - SOS.SMS.

Doris Bailo, predsjednica ''Cukrića'', u danas vrlo emotivnom obraćanju kazala je kako je ponosna na podršku s kojom se susrela u Gradu Zadru i uz sve dionike projekta koji razbija predrasude, jača znanje o dijabetesu, kako oboljelih tako i njihove okoline, jača svijest o važnosti prilagodbe prehrane i ulozi tjelesne aktivnosti u svrhu prevencije dijabetesa tip II.

Dijabetes mijenja život oboljelog, stoga vrijedi znati kako pomoći oboljeloj osobi, kako prepoznati simptome, koji su načini liječenja te zašto je važno rano otkrivanje bolesti u sprječavanju razvoja kroničnih komplikacija.

537 milijuna odraslih osoba (1 od 10) živjelo je s dijabetesom 2021. Očekuje se da će taj broj porasti na 643 milijuna do 2030. i 783 milijuna do 2045.

Ovaj projekt hvalevrijedan je u svakom segmentu jer zaista pruža poboljšanje života naših sugrađana koji žive s dijabetesom!

- Grad Zadar prepoznao je u ciljevima Europske unije mogućnost za razvoj društvene inkluzije i stručnu potporu za više ranjivih skupina naših sugrađana poput ovog koji financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i u ovoj se prigodi zahvaljujem svima koji su omogućili i proveli ovaj projekt.

Projekt Cukar primjer je suradnje javne uprave s udrugama građana i najbolji poticaj za buduće projekte kojima ćemo zajedno jačati kapacitete organizacija civilnog društva, kazao je na konferenciji gradonačelnik Branko Dukić.

Više s konferencije u videu:

 

Projekt CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 kn sufinancirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Nositelj projekta je Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići - Zadar a partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar.


Reci što misliš!