Događaji

voditeljica Volonterskog centra Zadar

Špaleta: Najčešće volontiraju studenti, no imamo porast učenika volontera

Špaleta: Najčešće volontiraju studenti, no imamo porast učenika volontera

Volonterski centar Zadar ove godine slavi svoj 10. rođendan. Centar je osnovan 8. travnja 2013. godine kao program Udruge socijalnih radnika Zadar i otada neumorno radi na promociji volonterstva, mentoriranju razvoja i provedbi volonterskih programa.

Kroz posljednjih deset godina zadarski Volonterski Centar se isprofilirao kao mjesto za informiranje, educiranje i povezivanje svih onih koji žele volontirati s onima koji primaju i trebaju volontere u svojim redovima, ali i više od toga, piše Radio Zadar.

- Mi uvijek nastojimo osluškivati naše sugrađane i vidjeti što se događa na terenu pa onda vidjeti kako s volonterima možemo pomoći, kako riješiti neki problem ili olakšati i uljepšati nečiji život. Ako krenemo od kraja, mislim da je važno istaknuti naš rad s Ukrajincima, rekla je za Radio Zadar Marija Špaleta, voditeljica Volonterskog centra Zadar, ističući kako to nije primarna djelatnost Centra, ali su djelatnici i volonteri osjetili potrebu da izbjeglicama iz Ukrajine pruže potrebnu pomoć kako bi se lakše snašli i uklopili u naše društvo.

Baza volontera trenutno broji više od 2500 članova, a pohvalno je što iz godine u godinu, broj volontera raste.

- Pokrivamo cijelu Županiju. Najčešće volontiraju studenti, no imamo porast učenika volontera, što svjedoči koliko su angažirani i da sve više izlaze iz škole i traže svoje mjesto, napominje Marija Špaleta, voditeljica zadarskog Volonterskog centra koji se, uz spomenute aktivnosti, posljednjih pet godina bavi i prevencijom elektroničkog nasilja.

- Radimo na dijelu koji se tiče nasilja nad i među djecom i mladima. Provodimo različite edukacije s djecom, roditeljima, stručnim suradnicima, nastavnicima i učiteljima. Cilj je osvijestiti koliki je to problem i da znamo prepoznati simptome, ukoliko se to događa, kako djetetu pristupiti. S druge strane osnažujemo djecu da takve stvari prijavljuju, zaključuje Marija Špaleta. 


Reci što misliš!