Događaji

3.200 eura za kvadrat

Stanovi u Zadru: Gradit će se manje, a plaćati više

Stanovi u Zadru: Gradit će se manje, a plaćati više
Dino Stanin/PIXSELL

Zadar je godinama u samom državnom vrhu po broju novoizgrađenih stanova. Trenutačno se gradi 500-tinjak stanova, a prosječnih 3.200 eura za kvadrat spremno je platiti oko tisuću kupaca.

Velika navala na zadarske nekretnine dodatno će se povećati kada gradska vlast poveća udio zelenila u novogradnji jer će manje stanova udovoljavati novim kriterijima. 

Nedavno je u Gradskoj vijećnici investitor javno predstavio projekt izgradnje nove poslovno-stambene zgrade u Zadru. Da bi se objekt gradio, potrebno je izmijeniti Detaljni plan uređenja: 

“Predviđen je novi objekt s podzemnom garažom, a od trećeg do šestog kata bili bi stanovi, rješavanje stambenog pitanja za 20-ak obitelji, kaže Stjepan Ljatifi, direktor financija CIAK grupe

Problem s kojim bi se investitor mogao suočiti jest udio zelenila na čestici ove novogradnje jer postojeći propisi zahtijevaju 20 posto, a uskoro će se to povećati: 

Čekalo se donošenje županijskoga Prostornoga plana kako bi se određene odredbe mogle uskladiti s Prostonrim planom grada Zadra. Unutar tih izmjena će se povećati zelenilo s 20 na 30 posto. Ako ne bude ozbiljnih primjedbi na javnoj raspravi, to će se negdje u lipnju naći pred gradskim vijećnicima, tvrdi Darko Kasap, gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo

Već je godinama Zadar u samom državnom vrhu po broju novoizgrađenih stanova. Svaka neizgrađena čestica potencijalna je lokacija nove zgrade, a stanovnici često negoduju da novogradnju ne prati kvalitetna infrastruktura i da se ugrožava kvaliteta života u gradu:

- Čim je potražnja velika, ljudi grade, a cijene su visoke jer i stranci kupuju, nedostaje zelenila i nema dijela grada koji nije ugrožen, kažu građani.

A moguće je da će upravo postotak zelenila drastično smanjiti broj novogradnji u Zadru. Enio Meštrović, vijećnik čija je lista jezičac na vagi pri donošenju odluka u Gradskom vijeću kaže za Radio Zadar da će inzistirati da zelenila bude i više – čak 40 posto! 

“Mi ćemo tražiti minimalno trećina da bude zelenilo za izgradnju obiteljskih kuća, a za zgrade ćemo tražiti 40 posto!”

Trenutačno u Zadru oko tisuću kupaca želi neki od 500-tinjak stanova u izgradnji. Prosječna cijena kvadrata od 3.200 eura nije problem. A bit će to i skuplje kada se udio zelenila na čestici poveća na 30 posto jer će na tržištu umjesto 500 biti 200 stanova. Ostvari li se Meštrovićeva ideja o 40 posto zelenila, boom novogradnje mogao bi gotovo pa potpuno stati, a cijene kvadrata stana dosegnuti neslućene visine. Ali, bit će zelenila. 


Reci što misliš!