Događaji

lag bura

Vrata u Europu: Naši OPG-ovci posjetili Poljsku

Vrata u Europu: Naši OPG-ovci posjetili Poljsku
LAG Bura

LAG „Bura“ dovršio je projekt suradnje „Vrata u Europu“ studijskim posjetom okolici Wroclawa u Poljskoj od 26.03-30.03.2023 godine. Projekt „Vrata u Europu“ transnacionalni projekt s partnerskim LAG-ovima iz Poljske Stowarzyszeniem Slężanie – Lokalna Grupa Działania, Lokalna Grupą Lider A4, Lokalna Grupa Działania Gromnik.

Dana 08.10.2022 godine projektni partneri su posjetili područje LAG-a „Bura“. Cilj projekta je razmjena iskustva i dobrih praksi u provedbi lokalnih razvojnih strategija, aktiviranju lokalnih zajednica, s naglaskom na razvoj turističke i rekreacijske infrastrukture, lokalni razvoj proizvoda te način promocije. U njihov terenski posjet LAG-u „Bura“ bili su uključeni OPG Eugen Novaković i Šinjorina Smokva.

U drugoj etapi projekta od 26.03-30.03.2023 godine predstavnici jedinica lokalnih samouprava LAG-a „Bura“ posjetili su područje projektnih partnera u okolici Wroclawa. Imali su priliku posjetiti jedne od najvažnijih obilježja područja; Muzej Panorama za bitke Raclawice, Skytower toranj, Muzej zapruga, planinu Gromnik i nekolicinu LEADER projekata partnerskih LAG-ova te sudjelovati u radionici izrade autohtonih čokoladnih proizvoda. U općini Mietków posjet je organiziran farmi koza Kozlonoga te smo uvidjeli izuzetan primjer spoja agroturizma i ruralnog turizma. Na farmi se proizvodi provodi kozji sirevi, mlijeko, med, kruh, prirodni kozmetički proizvodi, a ujedno se organiziraju i grupni posjeti, team building i ruralni turizam. Sličan primjer smo imali priliku vidjeti u vinariji „Nevino polje“ financiranom kroz LEADER projekt gdje su napravili jedan sklad agroturizma povezan s vinarstvom i uzgojem domaćih životinja.

- U sklopu studijskog putovanja posjetili smo gradsku vijećnicu u Strzelinu koja je u fazi obnove te upoznali  nekolicinu općinskih načelnika i gradonačelnika te na taj način povezali naše lokalne jedinice lokalnih samouprava sa njihovom poljskim kolegama. Na taj način stvorili smo mogućnost povezivanja u svrhu bratimljenja jedinica lokalnih samouprava te se nadamo da će doći do uspješnog ostvarenja te suradnje, priopćila je voditeljica projekta i LAG Bura Ana Mamić. 

Dana 29.03.2023 održana je završna konferencija projekta u zamku Topacz.  Voditeljica LAG-a „Bura“, Ana Mamić, ujedno i voditeljica projekta „Vrata u Europu“ zajedno s Predsjednicom LGD Slężanie, Elżbietom Pasławskom održala je predstavljanje projekta „Vrata u Europu“ te predstavila prethodne projekte LAG-a „Bura“.

- Projektom smo zaključili da rješavanje problema distribucije lokalnih proizvoda mora biti osnovni element naših lokalnih razvojnih strategija. Primjeri dobre prakse nam postaju motivacija za traženje rješenja za zajedničke probleme. Projekt suradnje „Vrata u Europu“ donio je još jednu dodanu vrijednost, a to su poznanstva i prijateljstva uspostavljena između sudionika studijskog posjeta i različitih lokalnih akcijskih grupa, što će rezultirati zajedničkim aktivnostima za razvoj ruralnih područja, kazala je Mamić.


Reci što misliš!