Događaji

trg sv. petra

Papa Franjo vodio misu na Cvjetnicu dan nakon otpusta iz bolnice

Papa Franjo vodio misu na Cvjetnicu dan nakon otpusta iz bolnice
AP

Papa Franjo u nedjelju je predvodio službu na Cvjetnicu, dan nakon što je otpušten iz bolnice gdje je završio zbog napada bronhitisa, pozvavši svijet da se više brine za siromašne, usamljene i nemoćne.

Tisuće okupljenih mahali su palminim i granama masline dok je Franjo stizao na Trg svetog Petra u bijelom vozilu s otvorenim krovom, prije mise koja je trajala dva sata. 

"Hvala vam na vašem sudjelovanju i na vašim molitvama koje su se intenzivirale ovih proteklih dana. Hvala vam", rekao je na kraju bogoslužja, u očitoj referenci na svoju nedavnu bolest.

Nasmijani Papa Franjo (86) u subotu je nakon tri dana napustio rimsku bolnicu Gemelli i tada okupljenima poručio da će predvoditi misu na Cvjetnicu, nakon koje slijedi molitva Anđeo Gospodnji.

Pred Franjom je važan tjedan u kojemu se Rimokatolička Crkva priprema za najvažniji datum u svome kalendaru, Uskrsnu nedjelju 9. travnja koju će obilježiti niz ceremonija, misa i procesija.

Vatikan je najavio da će papa tijekom tjedna sudjelovati u nizu uskršnjih događaja.

Franjo je na Cvjetnicu, odjeven u crvenu odjeću, okupljenima govorio tihim, ali jasnim glasom. Policija procjenjuje da je na misu stiglo 60 tisuća ljudi. Papa je većinu službe sjedio, ali je na kraju ustao kako bi udijelio blagoslov.a

U homiliji je pozvao vjernike da ne zanemaruju one koji prolaze kroz veliku patnju i samoću. 

„I ja trebam Isusa da me miluje, da mi se približi, i zato ga idem susresti među napuštenima, usamljenima”, rekao je 86-godišnji argentinski papa.

"Danas je njihov broj ogroman. Cijeli narodi su iskorištavani i napušteni, siromašni žive na našim ulicama, a mi okrećemo glavu od njih, migranti više nisu lica nego brojevi, zatvorenika se odričemo, ljudi se otpisuju kao problemi", rekao je Papa.

Nakraju mise podsjetio je na "napaćeni narod Ukrajine", te pozvao vjernike da mole za prestanak rata.

Poglavar 1,3 milijarde katolika u svijetu, koji je u ožujku obilježio 10. godišnjicu pontifikata, zadnjih nekoliko godina patio je od sve težih zdravstvenih problema, uključujući probleme s koljenima zbog kojih je bio prisiljen koristiti invalidska kolica i hodati uz pomoć štapa.

Na kraju mise se desetak minuta vozio automobilom oko trga, mašući nasmijan okupljenima. 

"Jako smo sretni što ga vidimo i s obzirom na ono što se dogodilo proteklih dana, mislimo da izgleda sasvim dobro", rekao je Antonio Donatelli, turist koji je u Rim stigao s juga Italije.

Cvjetnica označava početak Velikog tjedna koji traje do Uskrsa 9. travnja.

Na Veliki četvrtak Franjo će predvoditi misu u zatvoru za mlade u Rimu, no još nije jasno hoće li sudjelovati i na tradicionalnom Križnom putu oko rimskog Koloseja na Veliki petak.

Papa će predvoditi misu na Uskrs, najvažniji dan u kršćanskom liturgijskom kalendaru, gdje bi trebao pročitati svoju poruku "Urbi et Orbi" (gradu i svijetu). 


Reci što misliš!