Događaji

briševljanin Nedjeljko Jusup među šampionima noćnjaka

Tajna dobrog ulja je šišanje na polikoničnu vazu, puno zraka i pogled na Svetog Mihovila

Tajna dobrog ulja je šišanje na polikoničnu vazu, puno zraka i pogled na Svetog Mihovila

Virtuoz pisane riječi, dugogodišnji suradnik Agrokluba Nedjeljko Jusup dobio je ovogodišnje Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje na Međunarodnom susretu maslinara i uljara Noćnjak 2023. koji se organizira već 25 godina.

Jusup kaže da je sve počelo još prije 12 godina kada je podigao maslinik sa 120 stabala kod rodnog Briševa, tek šest kilometara od njegove zadarske adrese.

- Idem u njega kad imam vrimena, probazam i pitam se, šta mi je ovo tribalo, kazao je za Agroklub.

Maslinik na odličnom položaju 

Noćnjak 2023 Najbolja maslinova ulja - Noćnjak 2023.

- Blizu mi je, pet minuta od Zadra, a kada dođem tamo, osićam se kao da sam sto godina od civilizacije i milijun kilometara od urbanizacije, priča navodeći da mu je maslinik orezan na uzgojni oblik polikonična vaza koja je sve popularnija u našim krajevima, a za što je zaslužan dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, čiji je i Jusup član.

Kaže, nekada je rizanje trajalo i po dvadeset dana, a danas mladi ljudi s modernom opremom orižu 120 stabla za 6 sati.

- Škare u jednoj ruci, pila u drugoj, sve na struju, smiješi se zlatni maslinar Noćnjaka. 

Zlatna medalja na Noćnjaku

Maslinik mu je na odličnom voćarskom položaju: "na brigu, ima vitra, zraka, kao u Provansi".

- Zemlja je dobra, malo ilovasta, zadržava vodu, vlagu u dubini, a kada dođu vrućine, isparava i diže se prema gore. Maslina ima plitak korijen i onda joj to dobro dođe", stručno objašnjava ovaj inače diplomirani novinar koji je postulate struke učio na Fakultetu za sociologijo, politične vede in novinarstvo u Ljubljani.

Južna strana njegovih nasada gleda na Svetog Mihovila (brdo i tvrđavu na Ugljanu, op.a.), a sjeverna na Sveto brdo, vrh Velebita. Nekada je to, pojašnjava nam, bilo rubno područje uzgoja, govorilo se da ove voćke ne trebaju gledati na Velebit, dok se u ovo vrijeme klimatskih promjena teži tome.

- Ne frezam, zatravljen je, samo kosim travu i eventualno zaštitim ako što treba, no nema bolesti i štetnika, ulje je ekološko, samo što nema certifikat, kaže dalje otkrivajući da mu je prošle godine urod bio dobar. Štoviše, dr. Vlatković nije mogao vjerovati kako su dobro izgledale.

- Nisam ja zaslužan za ništa, masline su same sve odradile, ističe. U ovom poslu pomažu najbliži, supruga Darja i sin Ivan na koje je posebno ponosan. 

Zadužio domaću maslinarsku scenu 

Nedjeljko Jusup zadužio je hrvatsku maslinarsku scenu, kako proizvodnjom zlatnih ulja koje prerađuje u Uljari Zadar, tako i brojnim publikacijama kojima promiče naše proizvođače. I ne samo na domaćem terenu. Njegovu vrijednost prepoznao je njujorški Olive Times pa se zahvaljujući njegovim pričama o hrvatskim maslinarima čita i na svjetskoj razini, piše Agroklub


Reci što misliš!