Događaji

#pravosuđe

Vrhovni sud: Malenica obećao sustavno rješavanje plaća sudaca u roku od šest mjeseci

Vrhovni sud: Malenica obećao sustavno rješavanje plaća sudaca u roku od šest mjeseci
Sanjin Strukić/PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica obećao je da će se u roku od šest mjeseci sustavno riješiti pitanje plaća sudaca i sudskih službenika, priopćio je Vrhovni sud i naveo kako je ministar to obećanje u ponedjeljak iznio predsjedniku suda Radovanu Dobroniću u telefonskom razgovoru.

"Ministar Malenica obećao je da će se u roku od šest mjeseci sustavno riješiti pitanje plaća sudaca, vodeći računa o načelu da se osnovica za izračun plaće veže za objektivni kriterij, kako bi osnovica prestala biti objekt političke volje zakonodavne i izvršne vlasti", ističu u utorak sa najvišeg suda.

Navode kako su Dobronić i Malenica telefonski razgovarali o rješavanju problema sudačkih plaća i potrebi da one budu odraz njihovog ustavnopravnog položaja kao posebne vlasti u okviru državne vlasti.

Povod razgovoru, tvrde, bilo je nezadovoljstvo sudaca, posebno sa prvostupanjske razine, prijedlogom nacrta zakona o izmjenama Zakona o plaćama sudaca, na način kako je to pripremilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Pri izračunu plaća veća težinu dati sudačkom stažu od ranga suda

Sa Vrhovnog suda kažu kako je ministar potvrdio da će te zakonske izmjene riješiti pitanje mirovina sudaca te ostalih materijalnih prava, a na nov način bi trebale urediti odnose plaća između ranga sudova na kojima rade suci.

To će se, navode, riješiti na način da prilikom izračuna plaća veću težinu dobije sudački staž od ranga suda, kako bi se spriječila želja za napredovanjem koja je prvenstveno motivirana većom plaćom, te istaknuti važnost sudaca na prvom stupnju, koji su prvenstvena veza građana i sudova.

Ministar Malenica je, zaključuju, obećao i rješavanje pitanja plaća sudskih službenika na način da se oni izdvoje iz kategorije službenika u posebnu kategoriju sudskih službenika, kako bi se spriječila pojava da oni ili odlaze sa sudova, ili ne postoji interes za ovu službu.

Podići plaće sudaca za 30 posto

Inače, predsjednik Vrhovnog suda učestalo upozorava da plaće sudaca nisu adekvatne, pogotovo zato što ne postoji razumijevanje da nije riječ o visini plaća, nego o neovisnosti sudaca i njihovu ugledu.

Svoje tvrdnje o potplaćenosti suca i lošim uvjetima rada Dobronić je prije tri tjedna iznio i na zasjedanju saborskog Odbora za pravosuđe, istaknuvši potrebu usklađivanja sudačkih plaća s inflacijom te ustvrdivši da sucima plaće treba podići za 30 posto.

"Plaće sudaca nisu adekvatne, pogotovo zato što ne postoji razumijevanje da nije riječ o visini plaća, nego o neovisnosti sudaca i njihovu ugledu", naglasio je pri podnošenju izvješća o stanju sudbene vlasti za 2020. i 2021. godinu.


Reci što misliš!