Događaji

ususret centru za mlade

Matej Matić o radu s mladima: Otkrivamo čari Tik Toka

Matej Matić o radu s mladima: Otkrivamo čari Tik Toka
Iva Pejković

Voditelj udruge Matej Mijić u Zadru je održao prezentaciju dobrih praksi u Šibeniku, ususret zadarskom "ulasku" u Centar za mlade, jedan od značajnih projekata na koje se godinama čeka.

Svima poznata Narančasta zgrada na Banju je prostor  koji je Grad Šibenik dodijelio različitim OCD-ima s područja grada Šibenika za svoje djelovanje.

Od tad Udruge imaju prostor u kojima pišu projekte, prijavljuju ih na natječaju, organiziraju predavanja, radionice, konferencije, vode Dnevni boravak za mlade i još mnogo toga.

Udruga mladih ”Mladi u Europskoj uniji” je nevladina, neprofitna udruga mladih osnovana 19. listopada 2008. godine u Šibeniku, zamišljena kao mjesto na kojem će okupljati mladi, iznositi svoje ideje i zamisli te zajednički poboljšati kvalitetu života mladih na području Šibenika i okolice.

Voditelj udruge Matej Mijić u Zadru je odrzao prezentaciju dobrih praksi u Šibeniku, ususret zadarskom "ulasku" u Centar za mlade, jedan od značajnih projekata na koje se godinama čeka.

- Vodimo međunarodne i inozemne projekte, mlade informiramo, upućujemo ih u treninge i volonterstvo, surađujemo i s Tvrđavom kulture i Društvenim domom. Već dvije godine otkrivamo i Tik Tok čari, trudimo se...kazao je Matej.

Naglasio je još i to kako imaju dugoročne volontere i stažiste koji podučavaju strane jezike. U početku im se pridružilo 15ak udruga, ali i škole. Rijetko koja udruga bi upravljala Centrom, svi bi samo svoje mjesto i da mogu provoditi programe.

Izvedbenim umjernostima i produkcijom bavi se šest udruga.

Pohvalio je i udrugu Oksid koja radi koncerte preko ljeta. Suradnja je dobra i s klubom Azimut. 

Udruge tehničke kulture još nisu aktivne u Šibeniku. No, interes postoji.

Budući Centar za mlade u Šibeniku na korak je do realizacije. Godina? 2025. A model upravljanja?

Definiranje je još u procesu. Išlo bi se na Programsko vijeće udruga, vjeruje Matej.

Nekoliko udruga nije za coworking space, trebaju baš urede, a Grad Šibenik se složio za osnivanje jednog ureda/punkta, koji bi udrugama pomogao u održivosti. Sam Grad pomaže financijski, ali projekti imaju i potpore od EU fondova. Posebno ako idu na mogućnost zaposlenja 1 ili više članova.

Za Šibenik kaže da se jako razvio u kulturno umjetničkom području. Stagnirao je devedesetih, nije ponavljao greške Zadra i Splita. Zamah je izuzetan. A zimi? Još uvijek je uspavan...


Reci što misliš!