Događaji

#Općina Preko

Obnavlja se tvrđava sv. Mihovila

Obnavlja se tvrđava sv. Mihovila
Marko Dimić/PIXSELL

Tvrđava sv. Mihovila će se sanirati i rekonstruirati u obliku kakva je nekada bila, ali će biti obogaćena i dodatnim sadržajima i uslugama. Pripreme su bile dugotrajne i zahtjevne, ali u konačnici je dobiveno zeleno svjetlo konzervatora i građevinska dozvola.

Tvrđava sv. Mihovila na otoku Ugljanu omiljeno je izletište otočana i Zadrana, ali i brojnih turista i posjetitelja koji često obilaze tvrđavu i uživaju u prekrasnom pogledu koji puca s nje.

Kao zaštićeni kulturno-povijesni spomenik tvrđava sv. Mihovila sama po sebi ima iznimnu važnost i značaj. Kada se ta vrijednost spoji s neopisivom ljepotom krajolika u kojem se nalazi i s nepreglednim pogledom koji puca s nje, svakom posjetitelju posjet tvrđavi oduzme dah i ostane u nezaboravnom sjećanju.

Ovakva tvrđava ne postoji nigdje drugdje i predstavlja svojevrsni orijentir koji se vidi sa zadarske rive i mnogih drugih lokacija te je zaštitni znak ne samo otoka Ugljana, nego i šireg zadarskog područja.

Dobivena građevinska dozvola

- Obnova i stavljanje u funkciju ove tvrđave od iznimne je važnosti za daljnji razvoj ne samo našeg otoka nego i šire te Općina Preko upravo zbog toga već dugi niz godina radi na pripremi projekta obnove, a sada smo napokon dočekali i mogućnost da se taj projekt i realizira. Pripreme su bile dugotrajne i zahtjevne, ali uspjeli smo riješiti vlasništvo, premjestiti odašiljač, obaviti arheološka istraživanja, izraditi svu projektnu dokumentaciju, za Zadarski list je kazao načelnik Općine Preko Jure Brižić dodajući kako su u konačnici dobili zeleno svjetlo konzervatora i ishodili građevinsku dozvolu.

Projekt obnove obuhvaća sanaciju i rekonstrukciju tvrđave sv. Mihovila u obliku kakva je nekada bila, ali će biti obogaćena i dodatnim sadržajima i uslugama. U podnožju tvrđave planiran je ugostiteljski objekt i sanitarni čvor te parking s električnom punionicom.

Projekt je prilagođen i osobama s invaliditetom. Napravit će se staza s vanjske strane tvrđave prilagođena osobama s invaliditetom. Osim toga, uvođenjem digitalnih tehnologija, kao što je virtualni razgled tvrđave, približit će tvrđavu i osobama s invaliditetom, ali i modernim generacijama.

U unutrašnjosti tvrđave planira se postavljanje montažne pozornice i tribina s 200 sjedećih mjesta. Tako će se moći koristiti u svrhu održavanja raznih događanja poput koncerata, predstava, seminara, izložbi i sl.

Interpretacijski centar

Vizija Općine Preko je stvoriti interpretacijski centar u kojemu će biti prezentirana baština svih zadarskih otoka gdje će posjetitelji moći dobiti informacije o svim otocima zadarskog akvatorija, o zanimljivostima i atrakcijama koje se nude i u nekim drugim mjestima.

- Želimo turiste informirati i usmjeravati da nakon obilaska tvrđave sv. Mihovila posjete i ostala mjesta na otoku Ugljanu, druge otoke, mjesta u zaleđu, grad Zadar i sl. Veselimo se da ćemo se uskoro moći baviti provedbom projekta i da će neostvareni san svih otočana napokon moći biti ostvaren, kao i da će se isplatiti dugogodišnji trud i rad koji smo uložili u pripremu projekta, poručuje načelnik Općine Preko.

Više u Zadarskom listu


Reci što misliš!