Događaji

poziv i ženama 1972. i 1973. godišta

Novi ciklus programa ranog otkrivanja raka dojke

Novi ciklus programa ranog otkrivanja raka dojke
Goran Stanzl/PIXSELL

S prvim danom proljeća u Hrvatskoj kreće novi ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, zahvaljujući kojemu je smrtnost od tog sijela raka smanjena za 25 posto u šest godina, te će se u novom ciklusu pozive na mamografiju po prvi put slati ženama 1972. i 1973. godišta.

"U Hrvatskoj šestu godinu zaredom bilježimo pad smrtnosti od raka dojke. To  sijelo je sada na trećem mjestu malignih uzroka smrti kod žena - iza raka bronha i debelog crijeva", istaknula je na konferenciji za novinare Ivana Portolan Paić iz Ministarstva zdravstva.

Predstavnice Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pozvali su žene da se odazovu na pozive za mamografiju koje će dobiti na kućnu adresu. Ove godine pozivi će po prvi put biti upućeni ženama 1972. i 1973. godišta.  

"Pozivamo žene u dobi od 50 do 69 godina da se odazovu na mamografski pregled jer im on može spasiti život", poručila je Portolan Paić. 

Mamografijom se rak može otkriti dvije godine prije pojave prvih kliničkih simptoma i kvržice koju je moguće napipati. Najveći broj novooboljelih žena, čak 80 posto, stariji je od 50 godina.

"Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 3000 žena, a umre ih 711", rekla je Portolan Paić, dodavši da je broj umrlih u proteklom razdoblju smanjen za više od 300. 

Andrea Šupe Parun, koordinatorica Nacionalnog programa, rekla je da Hrvatska pripada zemljama srednje incidencije raka dojke u EU, a po mortalitetu smo na 16. mjestu.   

Petnaest zemalja EU-a ima više stope mortaliteta od raka dojke. Najviši mortalitet imaju Slovačka i Poljska, a najniži skandinavske zemlje.

Odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj je 60 posto, a toliki je i prosječan odaziv u EU.  

Po županijama, odaziv iznad 70 posto imaju Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska i Krapinsko-zagorska županija, dok je najniži, između 40 i 50 posto, u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Kao prostor za napredak Šupe Parun vidi nabavu mobilnog mamografa. Tim bi se uređajem, kaže, povećao odaziv u ruralnim područjima, koja su i po 50 kilometara udaljena od prvog mamografa. 

Ivana Brkić Biloš (HZJZ)  kao primarnu prevenciju raka dojke istaknula je tjelesnu aktivnost, pravilnu prehranu, održavanje normalne tjelesne mase, nepušenje i izbjegavanje alkohola.

Što se tiče sekundarne prevencije, zlatni je standard mamografski pregled. "Devedeset je posto slučajeva raka dojke izlječivo ako se otkrije na vrijeme", poručila je Brkić Biloš.


Reci što misliš!