Događaji

evo detalja

Peti Zadar Wine Festival: Dobra zabava i još bolja vina!

Peti Zadar Wine Festival: Dobra zabava i još bolja vina!
Iva Pejković

Najveći festival vina u Dalmaciji broje izlagača i posjetitelja odvija se ovoga petka i subote u Zadru, u dvorani Krešimira Ćosića.

Vinoljupci, ugostitelji, hotelijeri, sommelieri, novinari, okupit će se na Zadar wine festivalu, petom izdanju!

Organizator Ivan Stiblik zadovoljan je i ponosan na projekt i najavljuje najbogatije izdanje festivala do sada. Vinari su napravili velik kvalitativni iskorak! Kaže kako mu je izuzetno drago što su mnogi pokazali entuzijazam i interes, te podršku koju vidi općenito u kulturi vina u Zadarskoj županiji. 

Moći ćemo tako 24. i 25. ožujka od 14 do 20 sati na Višnjiku probati brojna domaća, ali i strana vina, njih stotinjak. Uvozni program vina donosi nam 30- ak vinarija. Sigurno će se za svakoga po nešto naći. Koliko vlada zanimanje za ZWF govori i podatak kako nam dolaze i vlasnici restorana s Michelin preporukama!

Predstavit će se i zadarska udruga barmena Back to basics s originalnim koktelima.

Novost je to što će biti održana i dva koncerta. Nakon festivala, opuštanje uz svirku sve do 23 sata. Bit će to Kadena i Zaratino. Stiblik kaže kako je to rezultat osluškivanja publike festivala, a u ovom dijelu festivala će u ponudi biti isključivo zadarska vina.
Također, osiguran je i street food corner. On će biti aktivan od 13 sati pa sve do kraja programa. 

Zadar Wine Festival 2022. - prvi dan Otvoren Zadar Wine Festival 2022.

Proteklih dana srijedom su održavane stručne radionice u hotelu Amare. Još je ostala jedna, s fokusom na dalmatinska vina. Interes je izuzetan, kazao je Stiblik. Radionice su bile humanitarnog karaktera, donacije idu za djevojčicu Lavu.

Ulaznica za ZWF stoji 20 eura, dobijete čašu i krenete u "promenadu" , od vinara do vinara.

O značaju festivala u tzv.predsezoni govorio je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, poručivši kako su čak 2 manja kongresa pomjerena u termin kad se održava ZWF. 

Ana Fiolić kazala je kako odlično tempiran festival festival ''ima dušu'' i ovaj put premijerno ćemo imati priliku probati mlade berbe, poput maraštine i rosea. Prilika je to za suradnju i kontakt s raznim kolegama vinarima, ugostiteljima, distributerima, poslovnim partnerima.

Mario Paleka, direktor TZ grada Zadra, podržava festival od početka, te naglašava kako sada već imamo oko 500 gostiju u gradu, a festival bi ubuduće mogao porasti toliko da se premjesti na Forum. Same najave za sezonu su odlične, dodao je Paleka.

ZWF kruna je vinske renesanse koju sada proživljava Zadarska županija. O tome dovoljno govore nagrade s kojima se naši proizvođači vraćaju sa svjetskih natjecanja. Festival je važan poslovni događaj općenito za turističku industriju, a po najavama organizatora, interesom sudionika već je nadmašio očekuvanja.

Mi smo važna enogastro destinacija, poručeno je s konferencije.