Događaji

22. ožujka

Projekt Šetnja s vodom i obilježavanje Svjetskoga dana voda u Klasičnoj gimnaziji

Projekt Šetnja s vodom i obilježavanje Svjetskoga dana voda u Klasičnoj gimnaziji
Klasična gimnazija

​Klasična gimnazija Ivana Pavla II. u srijedu 22. ožujka 2023. prigodnim će programom s početkom u 12:30 sati u školskoj dvorani obilježiti Svjetski dan voda u sklopu kojega će se predstaviti višemjesečni projekt nastavnika i učenika škole pod nazivom Šetnja s vodom.

Cilj je projekta bio ukazati na važnost vode te se o vodi promišljalo s različitih stajališta – prirodnih, društveno-humanističkih i umjetničkih. 

Voditeljica projekta profesorica biologije i kemije Željka Jadrošić s učenicima prvih razreda analizirala je kiselost kišnice na zadarskome području, s učenicima drugih razreda fizikalna i kemijska svojstva uzoraka naših prirodnih voda na Morskim orguljama i na Vruljici te s učenicima trećih razreda obilježila nadolazeći Svjetski dan voda posjetom Odvodnji d.o.o. Zadar gdje je naglašena važnost očuvanja prirodnih izvora vode, brige o pročišćavanju voda i zaštite okoliša.

Osim o vodi kao kemijskome spoju, učenici su o vodi promišljali i kao o filološkoj temi. S profesoricom hrvatskoga jezika Mirelom Zubčić učenici trećih razreda istraživali su etimološke i gramatičke odrednice riječi voda, njezinu važnost u književnoj inspiraciji te su se okušali u pisanju činkvina samostalno stvarajući pjesme na temu mora. Učenici drugih razreda na satima Vjeronauka s profesoricom s. Viktorijom Gadžom proučavali su vodu kao dio religiozne prakse, dok su učenici prvih razreda na satima razredne zajednice s pedagoginjom s. Anom Lipovac učili o potrebi razvijanja svijesti o važnosti vode i njezinu racionalnome korištenju te njezinoj ulozi u mentalnome zdravlju. Osim teorijskih i istraživačkih pothvata, članovi školske likovne skupine s profesorom likovne umjetnosti Matom Ljubičićem tijekom veljače upoznavali su se s različitim likovnim tehnikama te su proučavali upotrebu vode u slikarstvu, a naposljetku su organizirali i radionicu – Slikanje vodom.

Na završnom dijelu projekta u srijedu 22. ožujka učenici i mentori predstavit će rezultate svojih istraživanja i svoje uratke. Na početku programa gospodin Roko Surić s Odjela za prezentaciju podvodne kulturne baštine, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, održat će predavanje s temom Hrvatsko podvodno kulturno blago. Uslijedit će prezentacije nastavnih aktivnosti: Voda, aktivnosti u nastavi Hrvatskoga jezika (prof. Mirela Zubčić s 3. a i 3. b), Jesu li kiše u Zadru kisele (prof. Željka Jadrošić s 1. c), Obilježavanje Svjetskoga dana voda posjetom zadarskoj odvodnji (prof. Željka Jadrošić s 3.a  i 3.b), Voda u službi mentalnoga zdravlja (s. Ana Lipovac s 1. a, 1. b i 1. c), Voda u životu vjernika, religioznoj praksi (s. Viktorija Gadža s 2. a i 2. b) te Voda u slikarskim tehnikama – crtanje pomoću vode (prof. Mate Ljubičić i likovna skupina). 


Reci što misliš!