Događaji

osmi krug

Počinje predaja zahtjeva za APN

Počinje predaja zahtjeva za APN
RTL Vijesti

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) od danas, 20. ožujka, počinje zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita.

Počinje osmi krug zaprimanja zahtjeva za subvencionirane stambene kredite u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama. Građani su zahtjeve za subvencioniranje stambenog kredita podnosili odabranoj kreditnoj instituciji, a banke, pak, u ime svojih klijenata predaju zahtjeve za subvencije APN-u.

“Odluku kojom se utvrđuje da podnositelj zahtjeva ispunjava uvjete za davanje kredita po odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, zajedno s potrebnim dokumentima, odabrana kreditna institucija, bez odgađanja, dostavlja APN-u. Zahtjevi zaprimljeni od dana početka subvencioniranja kredita, razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava”, naveli su u oglasu o početku subvencioniranja. Nepotpuni zahtjevi, kao i zahtjevi zaprimljeni prije dana početka subvencioniranja kredita, odnosno prije 20. ožujka, nisu se razmatrali.

Procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9,3 milijuna eura, što odgovara broju od oko 5.800 zahtjeva.

Ovogodišnji je krug subvencioniranja stambenih kredita započeo je sredinom veljače kada je APN objavio poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita.

APN je početkom ožujka objavio popis banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a riječ je o 12 banaka čije se efektivne kamatne stope kreću se od 3,12 do 3,75 posto. Banke koje su potpisale ugovor su Erste&Steiermärkische Bank, Raiffeisen Bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag, Privredna banka Zagreb, Croatia Banka, Nova hrvatska banka, Agram banka, Samoborska banka i Zagrebačka banka.

Mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

APN je od 2017. proveo već sedam natječaja za stambene subvencije, pri čemu je dosad odobreno oko 27.500 subvencija, a kako je već potvrđeno, ovogodišnji, osmi krug subvencioniranja stambenih kredita, ujedno će biti i posljednji.

U povodu početka zaprimanja zahtjeva za subvencionirane stambene kredite u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama održat će se press konferencija kojoj će nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.


Reci što misliš!