Događaji

stigli brojni poznati gosti

Obilježena 33. obljetnica osnivanja HDZ-a Benkovca i pokušaja atentata na Tuđmana

Obilježena 33. obljetnica osnivanja HDZ-a Benkovca i pokušaja atentata na Tuđmana
Marko Ledenko-Mane

U subotu, 18.ožujka obilježena je 33. obljetnica osnivanja HDZ-a u Benkovcu i pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana.

Obilježavanje obljetnice počelo  je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća  u na Trgu dr. Franje Tuđmana i spomenika hrvatskim braniteljima, ispred bivšeg hotela Asseria, gdje se istog dana kada se osnivao HDZ, dogodio  neuspješni pokušaj atentata  Boška Čubrilovića na predsjednika HDZ-a dr. Franju Tuđmana, koji je kasnije postao i prvi hrvatski predsjednik. Stranački dužnosnici i hrvatski branitelji položili su cvijeće , zapalili svijeće ispred spomenika dr. Franje Tuđmana i spomen-obilježja palim žrtvama u Domovinskom ratu.

 

U Benkovcu obilježena 33. godišnjica atetnatata na Tuđmana i osnivanja gradskog HDZ-a U Benkovcu obilježena 33. godišnjica atentata na Tuđmana i osnivanja gradskog HDZ-a

Hrabrim činom osobnog dolaska u Benkovac , gdje je živjela znatna zajednica građana srpske nacionalnosti , dr Franjo Tuđman osobno je, usprkos upozorenjima, htio potvrditi odlučnost hrvatskog naroda na samostalnost i obranu od nadirućeg velikosrpskog ekstremizma.  Tog  dana  na Poljudu  igrao se  veliki hrvatski derbi  Hajduk - Dinamo  i cijeli stadion skandirao je dr. Franji Tuđmanu i Hrvatskoj. Nakon ovog događaja i zadnji neodlučni Hrvat ,shvatio je da se sprema krvavi rat u stvaranju samostalne Hrvatske .

Prigodna svečanost  održana je u punoj dvorani Vatrogasnog doma, gdje su se nazočnima  prigodnim riječima obratili predsjednik GO HDZ-a Benkovac i gradonačelnik Tomislav Bulić,  predsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta,  Božidar Longin  župan Zadarske županije i  izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića minisar regionalnog ravoja i EU fondova Šime Erlić.

Nakon svečanog programa  prikazan je  isječak iz filma Jakova Đinđića „ Benkovac  1990 - Prekretnica za Hrvatsku „. U kulturno zabavnom programu nastupila je poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari i KUD Branimir Benkovac ,  koji su svojim pjesmama razgalili srca svih nazočnih članova  i simpatizera  HDZ-a.  Nakon završetka svečanog skupa svi nazočni članovi i simpatizeri HDZ-a, zapjevali su stranačku himnu „ Bože čuvaj Hrvatsku „.


Reci što misliš!