Događaji

Za Dan žena

Papa Franjo: Jednake prilike za žene ključne su za bolji svijet

Papa Franjo: Jednake prilike za žene ključne su za bolji svijet
AP Images

Papa Franjo osudio je u srijedu nasilje i predrasude prema ženama i naglasio da bi osiguranje jednakih plaća i prilika ženama moglo pomoći u stvaranju mirnijeg i održivijeg svijeta.

U predgovoru knjige objavljenom na web-stranici Vatican News na Međunarodni dan žena, Franjo je naglasio razlike između muškaraca i žena, ali je pozvao na "jednakost u različitosti" na "igralištu otvorenom za sve igrače".

- Volim misliti da bi žene, kad bi mogle uživati punu jednakost mogućnosti, mogle uvelike pridonijeti potrebnoj promjeni prema svijetu mira, uključenosti, solidarnosti i cjelovite održivosti, rekao je Papa.

 

Kratko se osvrnuo i na Dan žena na kraju svoje tjedne audijencije na Trgu svetog Petra u srijedu kada je zamolio okupljene za "pljesak za sve žene jer one to zaslužuju".

Papa Franjo osudio je diskriminaciju žena u prošlosti, no poput njegovih prethodnika, odbacio je žensko svećenstvo. Katolička crkva naučava da samo muškarci mogu postati svećenici jer je Isus izabrao muškarce za svoje apostole.

 

- Žensko razmišljanje razlikuje se od muškog, napisao je Papa u predgovoru knjige "Više ženskog vodstva za bolji svijet". 

- One više obraćaju pažnju na zaštitu okoliša, njihov pogled nije okrenut prema prošlosti nego prema budućnosti, rekao je.

- Žene shvaćaju da rađaju u boli kako bi ostvarile veliku radost: dale život i otvorile goleme, nove horizonte. Zato žene uvijek žele mir, naglasio je. 

 

Papa je rekao da žene moraju dobiti jednaku naknadu kao i muškarci za jednake uloge i jaz u plaćama nazvao "teškom nepravdom".

Osudio je "pošast" nasilja nad ženama i podsjetio na govor iz 2021. kad je nasilje nad ženama mazvao "otvorenom ranom koja proizlazi iz patrijarhalne i mačističke kulture ugnjetavanja".

 

Franjo je imenovao nekoliko žena na upravljačke dužnosti otkako je postao Papa, a prošle godine je rekao da se "svaki put kad žena dobije položaj (odgovornosti) u Vatikanu, stvari popravljaju".


Reci što misliš!