Događaji

pomeli konkurenciju

Na Festivalu Maslina u Zagrebu Ugljanci osvojili četiri zlata i srebro

Na Festivalu Maslina u Zagrebu Ugljanci osvojili četiri zlata i srebro
Naši Školji

Na 8. Festivalu maslina u Zagrebu, koji se u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba, ovaj vikend održao u Hotelu Westin u Zagrebu, maslinari s otoka Ugljana osvojili su pet medalja.

Zlatom su nagrađeni Besalet Mulović (93,5 bodova), OPG Nikša Ivanac (90 bodova) i Božica Kliman (89 bodova) – svi iz Ugljana te Mrotine d.o.o. iz Kali (89 bodova), a srebro je osvojio Ribarski obrt Milivoj Blaslov iz Kali (83 boda), pišu Naši školji. 

Šampion ovogodišnjeg natjecanja je OPG Vladimir Čovo iz Buja za monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje – buža, a maslinar s najbolje ocijenjenim uljem u kategoriji višesortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je OPG Milenko Cukerić iz Svetvinčenta.

U kategoriji najboljih ekoloških ulja najbolji je OPG Matijašić Daniela iz Poreča za istarsku bjelicu, u kategoriji ocjenjivanja najboljih udruga prvo mjesto zauzeo je Zagrebački maslinarski institut, a najbolja je uljara Uljara San Antonio iz Vodnjana.

Ukupno je analizirano i ocijenjeno 306 uzoraka maslinovog ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kemijsku i senzorsku analizu proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra.

-Svi dobiveni rezultati potvrđuju prosječno vrlo visoku kvalitetu maslinovih ulja, što je dokaz da maslinari sve više prihvaćaju najnovija saznanja o uzgoju, branju, preradi i čuvanju ulja. Time je postignut jedan od ciljeva Udruge Zagrebački maslinarski institut i Festivala maslina u Zagrebu – podizanje kvalitete i doprinos povećanju korištenja maslinova ulja u Hrvatskoj, rekla je uime organizatorskog odbora njegova predsjednica Božica Kliman.

Istaknula je da kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU) pripada 261 ulje, što je 85,3 % svih ulja, 39 ulja (12,7 %) kategorizirano je kao djevičansko (DMU), a samo šest ulja (2 %) bila su lampante.

Kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, festival je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je naglasila da su  naši maslinari pravi promotori hrvatskih okusa u svijetu.

-O tome svjedoče i nebrojene nagrade koje osvajaju. Zato uvijek ponosno ističem da su hrvatski maslinari, kada uzmemo u obzir veličinu proizvodnje te odnos broja nagrada, u samom svjetskom vrhu, ustvrdila je i podsjetila da je u 2023. godini proizvođačima maslinovog ulja osigurano 1,12 milijuna eura u okviru državne potpore za osjetljive sektore.

Na prodajnoj izložbi u sklopu festivala i ove su godine sudjelovali Općina Preko i TZO Preko predstavljajući izvorne proizvode OPG-ova i cjelokupnu turističku ponudu.

-Već tradicionalno naša se općina predstavila na sve popularnijem Festivalu maslina u Zagrebu, a osim za nagrađena maslinova ulja, suvenire i autohtone proizvode poput marmelada, džemova i likera OPG-a Lončar iz Sutomišćice, posjetitelji su se na našem štandu zanimali i za brošure koje predstavljaju sva mjesta i sve oblike turizma. Zagreb i cijela Zagrebačka županija nama su itekako zanimljivo tržište jer smo s glavnim gradom odlično prometno povezani i svake godine bilježimo sve više posjetitelja upravo s toga područja, komentirao je dvodnevno sudjelovanje na festivalu direktor TZO Preko Ivan Košta.

Na prodajnoj izložbi sudjelovalo je više od 40 OPG-ova i proizvođača opreme i sredstava za maslinarstvo te proizvođača sireva, vina, pršuta, meda i sl., a na stručnom skupu izlagalo je deset znanstvenika i stručnjaka sa sveučilišta i instituta iz Zagreba, Splita i Zadra te iz  Poljoprivredne savjetodavne službe.

Osim toga, održale su se radionice degustacije maslinova ulja koje su vodili panelisti iz Udruge Olea, Zadar te radionica za izradu kozmetike na bazi maslinova ulja i lista masline.


Reci što misliš!