Događaji

suhovare

Svečano obilježena 30. godišnjica akcije Drače

Svečano obilježena 30. godišnjica akcije Drače
Lucija Adžić/Općina Poličnik

U čast svim braniteljima, a posebno onima koji su za oslobođenje zadarskog zaleđa dali svoj život, u Suhovarama je u nedjelju svečano obilježena 30. godišnjica akcije „Drače“.

Na svetoj misi, a potom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, sudjelovala je i varaždinska 7. gardijska brigada - Puma čiji su se pripadnici ovdje borili.

Bila je to prva napadna akcija u kojoj su sudjelovali pripadnici brigade, osnovane samo dva mjeseca prije. Akcija je nažalost završila velikim gubicima, među poginulim braniteljima našlo se i 11 "Puma", a 21 ih je ranjeno.

30. Obljetnica akcije "Drače" U Suhovarama obilježena 30. obljetnica akcije Drače

Vijence su položili roditelji poginulih branitelja, pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“, Udruga Veterana Puma, Udruga roditelja poginulih branitelja Zadarske županije, Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji Husarska garda Varaždinske županije, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, 2. bojna 7. gardijske brigade „Puma“, predstavnici Ministarstva branitelja i MORH-a, Udruga ratnih veterana 7. domobranske pukovnije Zadar, Udruga otočnog bataljuna, Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade, u ime Grad Zadar dogradonačelnik Ante Babić te u ime Zadarska županija pročelnik Bernard Maruna, Udruga Veterana i Prijatelja 141.brigade HV, Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije, Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90.- 91., Udruga veterana moto-kluba Arbanasi, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Poličnik te predstavnici Općine Poličnik.

Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar naglasio je mještani poštuju žrtvu koju su u obrani ovog područja dali branitelji.

- Naša je obaveza da im odamo počast, svetom misom i polaganjem vijenaca, i da nikad ne zaboravimo žrtvu koju su oni dali, ne smo za općinu Poličnik, nego i za Hrvatsku u cjelini, kazao je.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da je osim „Pume“ u oslobođenju zadarskog i kninskog područja sudjelovala Specijalna jedinica PU Varaždinske "Roda“.

Dodao je da su branitelji dali veliku žrtvu, veliki doprinos slobodi.

- Upravo iz te žrtve bismo trebali crpiti energiju i stvarati bolju i prosperitetniju našu domovinu, zaključio je župan.