Događaji

“Oceanografi na otoku”

Lukoranki Nataliji Dunić prestižna nagrada za popularizaciju znanosti

Lukoranki Nataliji Dunić prestižna nagrada za popularizaciju znanosti
Igor Jakšić/Dalmacija Danas

Mlada znanstvenica s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu dokaz je da Hrvatska može imati blistavu znanstvenu budućnost. Institut za oceanografiju i ribarstvo za 2021. godinu nagradu za popularizaciju znanosti je dodijelio Nataliji Dunić, rođenoj Lukoranki.

Popularizacija znanosti podrazumijeva predstavljanje znanstvenih otkrića i znanstvenih metoda široj javnosti na popularan i razumljiv način. Najbolji popularizatori i komunikatori znanosti bi trebali biti upravo znanstvenici, no na žalost u Hrvatskoj većina znanstvenika još uvijek nerado priča o onome što rade, objavio je portal Dalmacija Danas..

-Osim što se znanstvenici bave istraživanjem, već zadnjih nekoliko godina se vidi i trend u komuniciranju onoga što rade prema široj javnosti. Vani je to već dulje vrijeme normalno, međutim u Splitu popularizacija znanosti je dobila svoj polet tek prije nešto više od deset godina. Počevši s Festivalom znanosti, znanstvenici sve više javno komuniciraju svoja područja istraživanja, bilo to predavanjima, radionicama, pišući knjige, javnim nastupima i slično, izjavila je Natalija Dunić za portal Dalmacija Danas.

- S troje svojih kolega prošloga sam ljeta pokrenula incijativu pod nazivom “Oceaonografi na otoku”. Cilj je bio donijeti neku aktivnost na hrvatske otoke s obzirom na to da su tamo djeca vrlo često “zakinuta” s edukacijskim sadržajem izvan školskih obveza. Mnogobrojne opcije za osnovnoškolsku djecu postoje u gradovima, no nažalost ne i na otocima, ispričala je.

Natalija dolazi s otoka Ugljana, iz malog mjesta Lukorana koji broji oko 300 stanovnika te, kako navodi, poznato joj je odrastanje uz “nikakve mogućnosti”. Upravo tako se rodila ideja za inicijativom “Oceanografa na otoku”.

- U 2021. godini kolegice Jadranka Šepić, Maja Karlović te kolege Marko Mlinar i Krešimir Ruić i ja u Veloj Luci smo održali dvodnevne radionice za djecu na temu fizike mora, klimatskih promjena te očuvanja prirode. Na njima svojstven jezik smo ‘preveli’ ono što se događa u znanosti. Osnovnoškolska djeca su proučavali temperature mora i zraka, kao i proces stvaranja guste vode u moru, opisuje Natalija te navodi da je odaziv na radionicama bio izvrstan.

Nakon Vele Luke, radionice su održane na otoku Ugljanu te u mjestu Vrboska na Hvaru, dok su ovo ljeto posjetili i mjesto Grohote na otoku Šolti te Postire na Braču, a planiraju aktivnosti i za nadolazeće ljeto.

Cijeli razgovor s Natalijom Dunić pročitajte na portalu Dalmacija Danas.


Reci što misliš!