Događaji

#županija

U Radašinovcima otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću

U Radašinovcima otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću
Jakov Đinđić

U Radašinovcima u zaseoku Pupavci u petak, 3. ožujka otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću. Zaselak Pupavci nalazi se na izlazu iz Radašinovaca u pravcu Vrane.

Srpski teroristi  26.12.1991. ubili su Tomislava Kovačevića i Ivicu Rogića, a Zorka Zelića iz zasjede su ubili 3.ožujka 1993.

Spomenik Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću Spomenik Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću

Na blagdan sv. Stipana 26. 12.1991. hrvatski branitelji Tomislav Kovačević, Ivica Rogić i Zrinko Šarić pozvani su na ručak kod Vese Pupavca, kojeg su ova trojica branitelja obilazila i donosili mu hranu. Kada su hrvatski brantielji sjeli za stol i ručaliVeso Pupavac bio je u dosluhu sa srpskim diverzantima i tog kobnog dana ubijeni su Tomislav Kovačević i Ivica Rogić, a Zrinko Šarić teško je ranjen. Veso Pupavac pobjegao je zajedno sa srpskim diverzantima  na okupirano područje i do danas nije osuđen za ovaj ratni zločin.

Na vlastitu inicijativu spomenik su sagradili Udruga Dragovoljaca MUP-a ZNG-a 1990/199.

Tom prigodom vijence su položili i svijeće zapalili : obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Udruga Dragovoljaca MUP-a ZNG-a , UHBDDR -a Pakoštane,  HVIDR-a Benkovac, UHBDDR -a Benkovac, UDBDR -a Vukšić, UHDBDR-a Stankovci,  pukovnik  Radojko Baković zapovjednik Stankovačkog bataljuna, pukovnik Marko Čulina zapovjednik 112.brigade, izaslanstvo Policijske postaje Benkovac , pukovnik Denis Brzić, Tomislav Klarica dogradonačelnik Grada Benkovca, Milivoj Kurtov načelnik Općine Pakoštane.

Vojni kapelan don. Ivo Topalović blagoslovio je spomenik i  dao odrješenje za duše poginulih hrvatskih branitelja.

Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih.

Program je u emotivnom domoljubnom duhu vodio Mihovil Mijo Brkić poznati novinar Radio Benkovca.


Reci što misliš!