Događaji

posjetili i Suhovare

Učenici iz Varaždina u Poličniku slušali predavanje o akcijama "Maslenica" i "Drače"

Učenici iz Varaždina u Poličniku slušali predavanje o akcijama

U povodu 30. obljetnice „Drače“ i sjećanja na poginule branitelje Udruga veterana 7.gardijske brigade „PUMA“ organizirala je u Poličniku prezentaciju akcije Maslenica u kojoj su sudjelovali učenici, profesori i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, ali i 30 gardista i sa zapovjednikom bojne, bojnikom Krunoslavom Slavincem.

Cilj je upoznati današnje mlade naraštaje kroz terensku nastavu o VRO „Maslenica, jedne od značajnijih ratnih akcija za Hrvatsku. Uz akciju Maslenica, učenike se htjelo upoznati i s akcijom „Drača“ koja je na kraju neuspjelo završila, što zbog vremenskih neprilika, ali i spleta okolnosti, piše Novi radio.   

Terenska nastava provela se na Gradini, točki s koje je Maselnica bila najpreglednija. Sudjelovalo je sveukupno 30 gardista bojne „PUMA“ i 44 učenika Druge gimnazije Varaždin s dva profesora i ravnateljicom.

 „Učenici bi trebali dobiti znanje o hrvatskoj povijesti i jako su zadovoljni dosadašnjim iskustvom. Naime, ova nam je već četvrta godina za redom kako surađujemo s Drugom gimnazijom Varaždin. Kroz projekt obrađujemo i novu i staru povijest te učimo djecu o razno raznim temama. Na kraju svake godine, oni svoje znanje moraju prenijeti i na papir za što dobivaju ocjene. To su sve mladi ljudi koji se žele jednog dana baviti poviješću Hrvatske“, doznali smo od Roberta Puje, predsjednika Udruge 7. Gardijske brigade „PUMA“.

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, Zdravka Grđan, pojasnila je koliko je bitan značaj edukacije učenika o ratnoj tematici Hrvatske:

 „Jako je žalosno kada naši učenici odlaze u inozemstvo s nedovoljnim znanjem o povijesti svoje matične zemlje. Zato sam uvidjela potrebu kako bi učenici morali poznavati nacionalnu povijest kako bi na europskoj razini mogli biti ravnopravni i kroz diplomaciju zastupati svoju Hrvatsku. Jako sam ponosna na svoje kolege, koji su se u ovu svrhu dodatno educirali o ovoj tematici obzirom da se u gradivu gimnazije jako malo sati uči o ovoj tematici.“

Nakon detaljne prezentacije i uvodnog govora ratnog zapovijednika, danas brigadira u miru, Danijela Kotlara, prisutni su se uputili u obilazak Gradine.

Poginulim braniteljima u VRO “Maslenica” i akciji “Drača” odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Suhovarama.


Reci što misliš!