Događaji

#aktualno

Turbo folk neće na zadarski Forum, ali klubovi nemaju ništa protiv

Turbo folk neće na zadarski Forum, ali klubovi nemaju ništa protiv
Pixabay

Nakon zabrane narodnjačkoga koncerta u Puli, te najave kako "cajke" nisu dobrodošle ni u osječkoj sportskoj dvorani - u javnosti se počelo raspravljati jesu li takve zabrane ispravne.

I dok se u javnost zabavlja tom temom, mladi u našoj zemlji zabavu traže u dubkom punim noćnim klubovima koji puštaju takvu glazbu. Kakvo je stanje u Zadru, te hoće li i ovdje vrata javnih prostora ostati zatvorena za turbofolk scenu?  

Mladi Zadrani s kojima smo razgovarali, a mahom je riječ o studentima, uglavnom idu u narodnjačke klubove - neki zato što im tamo idu prijatelji, drugi jer vole takvu glazbu, a treći jer, kako kažu, nemaju gdje drugdje izlaziti. 

Zadarski sociolog dr. Sven Marcelić koji je s kolegom Krešimirom Krolom prije šest godina proveo istraživanje među srednjoškolcima, među ostalim i o ukusima - kaže kako je istraživanje pokazalo da je dobar dio mladih slušao turbofolk ili komercijalnu glazbu. 

I dok je kako kaže Marcelić domaća pop scena u krizi, mladi se okreću melosu s istoka. Dodaje kako se ondje u produkciju i marketing ulaže velik novac. 

O zabranama takvih koncerata Marcelić ne misli ništa dobro. Smatra kako to nisu odlike demokratskih društava. 

A dok postoje noćni klubovi u kojim nastupaju turbo-folk zvijezde, nema potrebe ni razmišljati o tome da bi koncert održali na povijesnom Forumu. A jesu li i vrata dvorane na Višnjiku zatvorena za njih - odgovor iz gradske uprave nismo dobili. 

Ni vlasnici klubova nisu htjeli pred mikrofon. Kratko kažu - stvar je u ponudi i potražnji i priznaju da prostor lakše popune s pjevačima iz regije, nego domaćim izvođačima.

Cijeli prilog možete poslušati ovdje


Reci što misliš!