Događaji

inovacije

Mladi Zadranin osmislio sjajan projekt za pomoć osobama s invaliditetom

Mladi Zadranin osmislio sjajan projekt za pomoć osobama s invaliditetom

Tkogod je brinuo o slabo pokretnim i nepokretnim osobama zna koliki je fizički napor pomagati im u kretanju i stavljanju u krevet. Rješenje je pronašao Branimir Budija, nekoć učenik zadarske Gimnazije Franje Petrića, a danas student zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

- Robotizirana invalidska kolica su spoj elektronike i pneumatike koji služi za podizanje pacijenta do razine bolničkog kreveta, pojašnjava Branimir u razgovoru za Radio Zadar.

Početkom veljače je u Bangkoku na izložbi inovacija IPITEX 2023, na kojoj je sudjelovalo više od tisuću inovatora iz 24 države Azije, Afrike i Europe, osvojio brončanu medalju.

A inovacija je izazvala zanimanje i u Hrvatskoj: 

- U Osijeku sam bio na natjecanju u 10. mjesecu i u žiriju je bilo dvoje starijih ljudi koji su komentirali kako bi ovo bilo jako korisno ne samo u bolnicama nego i u kućanstvima.

A sve je počelo jednim ležernim razgovorom s prijateljem:

- Prijatelj mi radi u jednoj zagrebačkoj poliklinici kao fizioterapeut te mi se požalio da ga bole leđa, da mu je kolegicama jako velik problem podizati pacijente, prisjeća se Branimir. 

U tom se trenutku zapitao bi li bilo moguće osmisliti kolica kojima bi se sav posao podizanja pacijenata olakšao:

- Došao sam na faks gdje mi je mentor pokazao veliki cilindar čija je nosivost bila 100-tinjak kilograma. Tada sam počeo razmišljati i došao sam do ideje. Naravno, velika je razlika od početnog koncepta koji sam napravio i ovog što sam na kraju dobio. Ideju sam počeo razrađivati u 11. mjesecu 2021., pa dok su svi dijelovi došli jer je bio problem zbog korone... Trebalo mi je otprilike četiri do pet mjeseci da sve završim.

Branimir ima još mnoštvo ideja, ali za njihovo razvijanje i uvođenje u praksu potreban je novac odnosno ulagači. Nada se da će mu uskoro i oni pokucati na vrata kako bi svojim inovacijama mijenjao svijet na bolje.


Reci što misliš!